- روزنامه زاینده رود - https://zayanderoodonline.ir -

بذر آلوده سیب زمینی تهدیدی برای کیفیت و اقتصاد محصول است

پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان به کشاورزان توصیه کرد در انتخاب بذر سیب‌ زمینی دقت بیشتری داشته باشند چرا که بذر آلوده تهدیدی برای کیفیت و اقتصاد این محصول مهم است.

سیب‌ زمینی که چهارمین محصول زراعی مهم جهان پس از گندم، برنج و ذرت به‌شمار می‌رود در کشاورزی استان اصفهان جایگاه ویژه ای دارد و در برخی شهرستان‌های غربی آن از گذشته‌ دور تاکنون به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین محصولات کشت می‌شود.

به گفته کارشناسان، با وجود اهمیت بالای سیب‌ زمینی در تأمین امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزان، بسیاری از فعالان این بخش در استان اصفهان با چالش‌هایی از قبیل انتخاب بذر مناسب، رعایت تناوب زراعی، مدیریت خاک و اصول صحیح انبارداری مواجهند و نوسان بازار، هزینه‌های بالای کاشت و برداشت و چالش‌ تأمین آب بر روند فعالیت کشاورزان این خطه سایه انداخته است.

با توجه به این نکات، محقق و استاد تمام پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان بر لزوم رعایت اصول علمی در همه مراحل تولید سیب‌ زمینی و توجه به راهکارهای لازم برای بهبود کیفیت محصول و کاهش ضایعات این محصول تاکید کرد.

 

 

مهدی نصر اصفهانی روز دوشنبه با تاکید بر نقش کلیدی بذر در کیفیت محصول سیب زمینی اظهار کرد: نخستین گام در تولید موفق، انتخاب بذر است، بذر باید عاری از بیماری باشد و از مراکز معتبر و دارای مجوز تهیه شود.
وی اضافه کرد: استفاده از بذرهای آلوده به‌ویژه بذری که به‌صورت غیررسمی از سایر کشاورزان گرفته شود، باعث انتقال بیماری‌های ویروسی، باکتریایی، قارچی و نماتدی( کرم‌های میکروسکوپی) به مزرعه می‌شود.
نصراصفهانی با تاکید بر اینکه در انتخاب زمین کشاورزی نیز باید به تناوب زراعی توجه کرد، گفت: زمینی که سابقه کشت گیاهان هم‌خانواده مانند گوجه فرنگی، حبوبات، سبزی، صیفی‌، کلم، گل کلم و حتی یونجه را دارد برای سیب‌ زمینی مناسب نیست و بهترین انتخاب، زمین‌هایی است که در سال‌های گذشته گندم و جو، ذرت و پیاز در آن‌ کشت شده باشد.

 

مدیریت خاک و نقش کودهای حیوانی
این پژوهشگر به اهمیت تغذیه مناسب خاک نیز اشاره و اضافه کرد: یکی از مشکلات اصلی در کشت سیب زمینی، استفاده نکردن از کودهای آلی (طبیعی) و دامی است در حالی‌که این نوع کود نقش مهمی در حفظ رطوبت، افزایش ظرفیت میکروبی مفید و تقویت رشد گیاه دارد، همچنین استفاده از کود دامی می‌تواند نیاز به کودهای شیمیایی مثل ازت، فسفات و پتاس را کاهش دهد.
نصر اصفهانی تأکید کرد: در صورت کمبود مواد مغذی، محلول‌پاشی در مراحل مختلف رشد و تحت نظر کارشناسان می‌تواند به بهبود وضعیت تغذیه این گیاه کمک کند.
وی همچنین بر اهمیت مدیریت صحیح انبارداری سیب‌زمینی تأکید و توصیه کرد: در زمان برداشت، غده‌های کوچک و آسیب‌ دیده نباید با سایر غده ها در انبار نگهداری شوند زیرا سریع‌تر آلوده شده و موجب خسارت به سایر غده‌ها می‌شوند.
این محقق اصفهانی گفت: تهویه و دمای مناسب در انبار، جلوگیری از انباشته شدن بیش از سه ردیف گونی روی هم و استفاده از گونی‌های توری برای جریان بهتر هوا از اصول مهم انبارداری است.
نصر اصفهانی افزود: غده‌ها قبل از کاشت باید در معرض نور قرار گیرند تا پیش‌جوانه‌دار شده و جوانه‌های سالم و قوی تولید کنند، این فرایند باید ۲ تا سه هفته طول بکشد تا جوانه ها سبز و مقاوم شوند.
وی تاکید کرد: استفاده از ارقام مناسب و مقاوم، رعایت اصول صحیح کشت و انبارداری و بهره‌گیری از سموم مؤثر از جمله مواردی است که می‌تواند کیفیت تولید سیب زمینی را بهبود بخشد.
وی تصریح کرد: برای کاهش ضایعات و افزایش کیفیت سیب‌زمینی باید از بذرهای تأیید شده، خاک‌های غنی‌شده با کودهای آلی چون دامی و روش‌های علمی در مراحل کاشت، داشت و برداشت استفاده کرد.

این پژوهشگر حوزه کشاورزی با تأکید بر اهمیت به‌روزرسانی اطلاعات کشاورزان تصریح کرد: با وجود آگاهی نسبی کشاورزان اصفهانی، بسیاری از آن‌ها آموزش‌های چهره به چهره را جدی نمی‌گیرند.

نصر اصفهانی به کشاورزان و سیب زمینی‌کاران توصیه کرد: با کارشناسان در ارتباط باشند و از دانش روز بهره بگیرند تا ضمن کاهش هزینه‌ها، محصولی با کیفیت و اقتصادی تولید کنند.

استان اصفهان با سطح کشت حدود ۱۱ هزار هکتار سیب‌ زمینی یکی از قطب‌های تولید این محصول در کشور است.