بودن یا نبودن شجاع؛ مسئله این است. ۴ دقیقه از اخراج مدافع باتجربه تیم ملی به دلیل ارتکاب خطای بچگانه در مصاف با کره شمالی نگذشته بود که دروازه ایران در عرض ۳ دقیقه دو بار فروریخت. پس از آن با اینکه درنهایت شاگردان ژنرال با توجه به برتری ۳ گله خود در نیمه اول موفق شدند فاتح دیدار با طوفان زرد شوند اما خلیل زاده از تیغ تیز انتقادات در امان نماند. منتقدان به عملکرد این مدافع ۳۵ ساله معتقد بودند که با اخراج شجاع در دقایق ابتدایی نیمه دوم این بازی و ده نفره شدن یوزهای ایرانی ورق را به سود حریف نه چندان قدرتمند تیم ملی در این نیمه برگرداند و چه بسا اگر مهاجمان کره دقت بیشتری در زدن ضربات نهایی خود داشتند هیچ بعید نبود ایران هر ۳ امتیاز این بازی را در عین ناباوری از دست بدهد.
این دسته از فوتبالدوستان مدعی هستند که عصبی بازی کردن و درگیر حاشیه بودن شجاع یکی از دلایل عدم دعوت او از سوی سرمربیانی چون کی روش بوده و اخراج بی مورد او در بازی پنجشنبه، ایران را ده نفره و خط دفاع تیم ژنرال را آشفته کرد. همین هم باعث شد که کره ایها بی محباتر به دروازه ایران حمله کنند و تیم ملی را تحت فشار بگذارند. منتقدان شجاع البته با اشاره به سن بالای این مدافع اعتقاد دارند که امیر باید به جای او از مهرههای جوان تری چون حزباوی برای آرایش سد دفاعی تیمش بهره ببرد و دیگر زمان بازیکنانی چون خلیل زاده سر آمده است.
اما در مقابل عده ای دیگر بر این باورند که اگرچه اشتباهی که از مدافع باتجربه سرزد دور از انتظار بود؛ اما نباید همه چیز را سر او خراب کرد. حمید درخشان، ملی پوش سالهای دور ایران و کارشناس فوتبال کشورمان یکی از این افراد است. سرمربی پیشین پرسپولیس با فرض بر اینکه جایی که خلیل زاده مرتکب خطا شد «نیاز به خطا نداشت» و با تأکید بر این نکته که «هر بازیکنی ممکن است اشتباه کند» توپ را به میدان کادرفنی تیم ملی انداخت و تصریح کرد با این حال «عملکرد بیبرنامه تیم ملی توجیه نمیشود و قرار نیست هر وقت بازیکن از دست بدهیم آچمز شویم و گل بخوریم».
حامیان شجاع هم مدعی هستند حضور این مدافع در ترکیب تیم ایران در نیمه اول بازی با کره و دیدارهای پیشین در استحکام خط دفاعی تیم ملی تأثیرگذار بوده است. آنها پا را فراتر گذاشته و ادعا می کنند که سد دفاعی تیم ملی ایران در بازی پیش رو یعنی در مصاف با قرقیزستان در غیبت این بازیکن دچار تزلزل خواهد شد.
صرف نظر از اینکه اخراج شجاع از میدان در بازی با کره و همچنین عدم حضور او در بازی آینده شاگردان ژنرال چقدر در عملکرد دفاعی تیم ملی تأثیرگذار بوده و خواهد بود اما نمیتوان منکر این شد که آمار برجای مانده از دیدارهای پیشین نشان میدهد این مدافع با تجربه نقش پررنگی در استحکام خط دفاع یوزهای ایرانی داشته است. نه اینکه بخواهیم بر اشتباه جبران ناپذیر خلیل زاده در دقیقه ۵۲ مصاف با طوفان زرد سرپوش بگذاریم اما شجاع در بازیهای گذشته تیم ملی حداقل در ۴ دیدار گذشته رقابتهای مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ آسیا در تقابل با قرقیزستان، ازبکستان، امارات و قطر نمره ای کمتر از ۷ کسب نکرده و همین بهترین شاهد بر این مدعاست که او عملکرد قابل دفاعی در خط دفاعی ایران از خود نشان داده است.
تیم ملی ایران در حضور این بازیکن در ۴ بازی و یک نیمه فقط یک بار گل خورده بود و در حال حاضر پس از ژاپن( یک گل خورده در ۵ بازی) در کنار عراق با دریافت ۳ گل در ۵ دیدار یکی از بهترین خطوط دفاعی تیمهای آسیایی حاضر در این رقابتها را از آن خود کرده است. علاوه بر اینها خلیل زاده یکی از کلیدی ترین مهرههای دفاعی تیم تراکتور نیز به شمار میآید؛ تیمی که با ۵ گل خورده در ۱۰ بازی پس از تیمهای پرسپولیس و گل گهر که با دریافت ۳ گل در صدر خطوط دفاعی لیگ ۲۴ قرار دارند بهترین عملکرد را در فاز دفاعی داشته و در لیگ قهرمانان آسیا ۲ نیز با یک گل خورده در ۳ بازی برترین خط دفاعی تیمهای حاضر در این تورنمنت آسیایی در بین ۸ گروه را از آن خود کرده. همینها کافی است تا مدعی شویم اگرچه ایران شانس آورد که با اشتباه ناشیانه شجاع برتری ۳ گله خود در برابر کره را با تساوی و یا باخت عوض نکرد اما حمید درخشان پربیراه نمی گوید و قرارنیست همه چیز را سر این بازیکن خراب کرد.بالاتر از اینها قرار نیست حضور تأثیرگذار این مهره دفاعی در بازیهای پیشین تیم ملی را هم نادیده گرفت و او را به تنهایی سیبل انتقادات قرار داد.
مرضیه غفاریان