چهارمین هفته نکوداشت «خورزوق» اصفهان که به «پایتخت هنر قلمکاری ایران» شناخته میشود با هدف معرفی جاذبههای فرهنگی، تاریخی و اقتصادی این شهر در حال برگزاری است؛ رویدادی که در آن علاوه بر تاکید بر میراث ملموس و ناملموس، برنامههایی بهمنظور تقویت همدلی میان شهروندان و توسعه مشارکتهای اجتماعی اجرا میشود.
چهارمین هفته نکوداشت شهر خورزوق ( در شمال اصفهان) از ۱۶ آبان آغاز شد و با اجرای ۳۰ رویداد فرهنگی و اجتماعی تا ۲۴ آبان جاری ادامه دارد.
شهردار خورزوق روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگاران به مناسبت هفته نکوداشت این شهر اظهار کرد: در این هفته تلاش میکنیم تا جریانسازی فرهنگی و هنری و موضوعهای مغفول مانده از دید مسئولان و مدیران شهری را پر رنگ کنیم، این برنامهها علاوه بر معرفی ظرفیتهای فرهنگی، اقتصادی و تاریخی، زمینهساز تصمیمهای مهم برای آینده شهر خواهد بود.
سید فضلالله هاشمی افزود: خورزوق بهدلیل قدمت تاریخی و فرهنگی همواره مورد توجه گردشگران و پژوهشگران بوده است و ما با استفاده از این فرصت و با هدف ایجاد اعتماد، نشاط و امید در بین شهروندان و همچنین جلب مشارکت بیشتر آنها برنامههای متنوعی را در این هفته برگزار میکنیم.
وی با تاکید بر اهمیت همافزایی و همکاری همه نهادها برای معرفی بهتر این شهر، اظهار داشت: خورزوق علاوه بر بناهای تاریخی، دارای آداب و رسوم خاص و گویشی ویژه است که بهدنبال ثبت و حفظ آن هستیم.
هاشمی خاطرنشان کرد: کتابی برای معرفی گویش خورزوق در حال تالیف است و استادان دانشگاه و کانونهای مردمنهاد در جمعآوری اطلاعات برای آن همکاری میکنند.
وی، یکی از مهمترین ویژگیهای منحصر به فرد خورزوق را تعدد کارگاههای تولید سفره قلمکار در آن دانست و گفت: هنر قلمکاری روی پارچه یا چیتسازی، سالهاست که در خورزوق به روش سنتی انجام میشود و یکی از جاذبههای مهم شهر برای گردشگران بهشمار میآید.
شهردار خورزوق افزود: کارگاههای زیادی در زمینه تولید تریکو در این شهر و در کنار فرایند سنتی و جذاب هنر قلمکاری فعالیت دارند و حتی صادرات این محصول به سایر مناطق جهان صورت میگیرد.
هاشمی، شبیهخوانی و اسب سواری را از دیگر مواردی دانست که در هفته نکوداشت خوروزق به آن پرداخته خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه پرورش اسب در خورزوق از کیفیت بالایی برخوردار است، اضافه کرد: شبیهخوانی نیز یکی از آیینهای دیرینه اسلامی بوده که سالهاست در حسینیه تاریخی « دلیگان » برگزار میشود و تلاش داریم تا این هنر نیز به ثبت برسد.
وی به مشکلات موجود در حوزه میراث تاریخی اشاره کرد و گفت: برخی از بناهای تاریخی شهر خورزوق تخریب شده یا در معرض خطر هستند اما ما با خرید و بازسازی یکی از خانههای تاریخی آن را به موزه مردمشناسی تبدیل کردیم.
هاشمی ادامه داد: تلاش می کنیم با تسهیلگری در بازسازی بافت تاریخی شهر، مردم را به حفظ و نگهداری از خانههای قدیمی خورزوق ترغیب کنیم.
شهردار خورزوق به برگزاری برنامههایی نظیر همایش اسبسواری و جشن بادبادکها همزمان با هفته نکوداشت این شهر اشاره کرد و گفت: اواخر این هفته که با دهه فاطمیه همزمان میشود با برگزاری کنگره شهدای خورزوق به پایان میرسد.
هاشمی افزود: ما در این هفته به معرفی هویت و ظرفیتهای خورزوق خواهیم پرداخت و امیدواریم که این رویداد به نقطه عطفی برای پیشرفت و شکوفایی شهر تبدیل شود.
وی با اشاره به دستاوردهای سه سال گذشته برگزاری هفته نکوداشت خورزوق، تصریح کرد: مهمترین دستاورد، تقویت وحدت و همدلی میان مردم چهار محله این شهر یعنی «اسلام آباد»، «سیمرغ» ، « دلیگان» و « خورزوق» بوده است.
هاشمی ادامه داد: این هفته، فرصت مناسبی برای مشارکت شهروندان در برنامههای فرهنگی و اجتماعی است و هر محله برنامههای خاص خود را برگزار میکند.
شهر خورزوق در ۲ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد و یکی از شهرهای قدیمی شهرستان برخوار است؛ مردم این شهر با گویش خاصی که نشان از زبان ایران باستان دارد، صحبت میکنند.
خورزوق بهدلیل وجود کارگاههای زیاد قلمکاری روی پارچه، «پایتخت هنر قلمکاری ایران» نیز شناخته میشود؛ قلمکاری (چیتسازی) هنر چاپ یا نقش زدن روی پارچه است و بهوسیله قالبهای چوبی که دارای نقوش برجسته است انجام میشود.