علی دهباشی در ادامه شبهای بخارا، «شب مرتضی نعمتالهی» هنرمند پیشکسوت اصفهان در عرصۀ مجسمهسازی را در خانۀ اندیشمندان علوم انسانی برگزار میکند.
در «شب مرتضی نعمتالهی» که در شهر تهران برگزار میشود، کامبیز صبری، علیرضا ارواحی، حامد قصری و علی دهباشی به بیان جنبههای مختلف شخصیت استاد «مرتضی نعمتالهی» خواهند پرداخت، ضمن اینکه پخش پیام تصویری علی خدایی نیز از دیگر بخشهای این شب است.
همچنین فیلم مستند «طیران» به کارگردانی زوان زندهیاد زاون قوکاسیان نیز در شب مرتضی نعمتالهی نمایش داده میشود. این فیلم، مستندی درباره زندگی و سبک آثار این هنرمند مجسمهساز ازجمله مجسمۀ طیران ساخته شده است. مجسمه «طیران» که تداعی کننده حس پرواز است و به گفتۀ نعمتالهی حالت شعلۀ شمع را دارد، از معروفترین آثار مرتضی نعمتالهی است، اولین مجسمه آبسترهای بود که سال ۱۳۷۲ در اصفهان و ایران در فضای عمومی قرار داده شد و نویددهندۀ حرکت هنر شهری و فیگوراتیو به سمت آبستره بود.
در شب مرتضی نعمتالهی، از کتاب «پرسهزنی در سکوت شهر» ساختۀ حامد قصری نیز رونمایی خواهد شد. این کتاب خلاصهای از یک گفتوگوی چندساله با مرتضی نعمتالهی است که در هفت فصل با عناوین اصفهان، هنرستان هنرهای زیبای اصفهان، دانشکده هنرهای زیبای تهران، پاریس، اصفهان، آتلیه و شهر تنظیم شده است.
مرتضی نعمتالهی، هنرمند پیشکسوت اصفهان در عرصۀ مجسمهسازی، اول بهمنماه ۱۳۲۴ در شهر اصفهان متولد شد، در رشته مجسمهسازی هنرستان هنرهای زیبای این شهر تحصیل کرد و سپس این هنر را در دانشگاه تهران ادامه داد و راهی فرانسه شد تا در رشتۀ زیباییشناسی هنرهای اسلامی ادامه تحصیل دهد، اما علاقه به ساختن و پرداختن، او را به ایران و اصفهان بازگرداند و فعالیت در آتلیه را بهجای دانشگاه انتخاب کرد. مجسمههای استاد علی اکبر اصفهانی، شیخ بهایی، فردوسی، شیخ صدوق، درخت دوستی و طیران، ازجمله آثار این هنرمند در سطح شهر اصفهان است.
بزرگترین دستاورد این هنرمند از تحصیل و آشنایی با اندیشمندان و هنرمندان بسیاری همچون یوسف اسحاقپور، فریدون رهنما و امیرحسین آریانپور، یادگیریِ روشمندی و روش تحقیق در مجسمهسازی است. اتخاذ مجسمهسازیِ روشمند از مهمترین ویژگیهای آثار مرتضی نعمتالهی است. درواقع فضای زیستی هنرمند بهعنوان دستمایۀ اثر هنری با مباحث متدلوژیک پیوند یافت. او با مطالعات و تحصیلات در زمینۀ زیباییشناسی و فلسفۀ هنر توانست روشمندی در ساخت آثار تجسمی را با فضای زیستی و مباحث شهری همسو کند.
«شب مرتضی نعمتالهی» یکشنبه ۶ آبانماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۷ در خانه اندیشمندان اسلامی، واقع در تهران، خیابان نجاتالهی (ویلا)، چهارراه ورشو، تالار فردوسی برگزار میشود.