نشست خبری فرمانده انتظامی استان اصفهان روز گذشته با حضور پرشور اصحاب رسانه برگزارشد. مساله افزایش اتباع در استان، موتورسواری بانوان و قتل دو کودک که خبرساز هم شده است، از جمله مهم ترین سوالاتی بود که در این نشست مطرح شد و سردار حمید علینقیان پور هم به آنها پاسخ داد.
**اتباعی که در سطح شهر می بینید، گذرنامه دارند
یکی از مهم ترین موضوعات مطرح شده درباره «اتباع» بود. در نشست های خبری قبلی، فرمانده انتظامی استان گفته بود پلیس درحال انجام اقداماتی درباره ساماندهی اتباع خارجی در سطح استان است که به زودی نتایج ملموس آن را خواهید دید.
در نشست خبری روز گذشته سردار علینقیان پور در پاسخ به سوال خبرنگار «زاینده رود» درباره نتایج اقداماتی که قرار بود در این باره انجام شود و نقد به این موضوع که به نظر
می رسد تعداد اتباع همچنان در حال افزایش است، گفت: «اتباعی که در سطح شهر دیده میشوند با گذرنامه و کنترلشده هستند یا به عبارتی مجوز قانونی دارند و عدهای که ندارند نیز ساماندهی شده و روزانه به صورت دستههای چند ۱۰ نفره طرد میشوند. اتباع غیرقانونی بر اساس ویژگیهای خاصی که وزارت امور خارجه و وزارت کشور تعیین کردهاند رصد شده و مجوز کسب میکنند اما وظیفه پلیس دستگیری و ترد تبعه فاقد مجوز و افرادی است در مشاغل ممنوعه برای اتباع بکارگیری میشوند بنابراین از مردم تقاضا میشود گزارش هرگونه حضور اتباع غیرمجاز را با فوریتهای پلیس ۱۱۰ مطرح کنند.»
** موتورسواری بانوان ممنوع
یکی از خبرنگاران هم درباره موتورسواری بانوان سوال کرد و اینکه درحال حاضر بانوان بعضا بدون گواهینامه در سطح شهر موتورسواری می کنند و آیا پلیس برنامه ای برای تسهیل گرفتن گواهینامه و صدور مجوز در این خصوص دارد یا نه؟
فرمانده انتظامی استان اصفهان در این باره تاکید کرد برای انجان هر کاری نیاز به مجوز قانونی است و هر وسیله نقلیه برای تردد باید مجوز قانونی داشته باشد و موتورسواری بانوان هم به دلیل نداشتن گواهینامه، «خلاف قانون است و نیروی انتظامی با آن برخورد میکند.»
این صحبت سردار علینقیان پور به نوعی باردیگر اتمام حجت درباره موضوع موتورسواری بانوان بود و البته توضیحاتی هم به دنبال داشت: «اگر این وسیله نقلیه فرضا با یک کودک دوچرخهسوار تصادف کند، موجب تشدید مجازات متخلف میشود، مواردی از موتورسواری بانوان بوده که پلیس با راکبان برخورد قانونی کرده بدین صورت که با یکی از نزدیکان ایشان برای انتقال موتورسیکلت تماس گرفته شده و پلاک موتورسیکلت نیز اعمال قانون و جریمه شده است.»
**وظیفه پلیس کشف جرم است
اما در ماه های اخیر، دو پرونده مربوط به مفقودشدنِ منجر به قتل دو کودک در استان اصفهان سر و صدای زیادی به پا کرد. فرمانده انتظامی استان در این خصوص گفت: آنچه مربوط به نیروی انتظامی و کشف جرم است با سرعت و دقت کامل انجام و پرونده به مراجع قضائی ارجاع میشود؛ در این دو پرونده نیز مستندات از طریق آزمایشگاه علمی اعتبارسنجی شده و اظهارنظر در خصوص نفی یا اثبات آن با مقام قضایی است. پلیس با آگاهی کامل نسبت به وقوع جرم، تحقیقات و پژوهش بروز را انجام داده و در این خصوص آسیبشناسی میکند، نتایج آسیب شناسی و تحقیقات پلیس در جلسات متعدد با فرهیختگان و مسئولان استانی مطرح میشود و وقتی آب و تاب پرونده افتاد در سطح جامعه نیز مطرح میکنیم.
**رد شائبه سریالی بودن قتل دو کودک
در همین باره رئیس پلیس آگاهی استان اصفهان هم توضیحاتی داد. سرهنگ ترکیان شائبه سریالی بودن این دوقتل را رد کرد و گفت: یکی از قتلها اسفندماه سال گذشته و دیگری فرودینماه امسال رخ داده و اگرچه در فاصله زمانی کمی بوده، اما ربطی به یکدیگر ندارد لذا تقاضا داریم رسانهها با اطلاعرسانی درست در خصوص این نوع جرایم باعث ترویج خشونت در جامعه نشوند.
سرهنگ حسین ترکیان تاکید کرد پلیس در خصوص وقایع جنایی که برای کودکان رخ میدهد بلافاصله ورود میکند و در پرونده های اخیر هم پلیس آگاهی با استفاده از ظرفیت درونسازمانی و برونسازمانی اقدام کرد و برای اولینبار هلکوپتر برای شناسایی و پایش هوایی در پروندههای جنایی استفاده شد.
به گفته سرهنگ ترکیان؛ در جریان تجسس پلیس سگهای جسدیاب توانستند خودروهایی که از آنها برای انتقال جسد استفاده شده بود را شناسایی کنند و نمونههای بیولوژیکی که از آن به دست آمد درحال بررسی است تا پس از تطبیق مشخص شود که جسد برای کودک است یا خیر؛ هرچند که برای پلیس هویت جسد محرز شده، اما نمونه دی انای باید واصل و نتیجه نهایی ارائه شود.
رئیس پلیس آگاهی استان اصفهان اضافه کرد: پرونده قتل ۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نیز با مراجعه پدر یک کودک مبتلا به اتیسم به کلانتری آغاز شد؛ این فرد اعلام کرد که کودک به همراه مادر خود از مدرسه خارج و مقابل در مدرسه ناپدید شده است که پس از اخذ اظهارات مادر از همان ابتدا تناقض در این اظهارات مشخص بود. در پی انجام این تحقیقات مشخص شد مادر با انگیزه شخصی دست به قتل فرزند خود زده است.
او درباره انگیزه شخصی مادر گفت: کودک به قتل رسیده مبتلا به اتیسم بوده و مادر مدعی شده که پدر در مراقبت از او کمک نمیکرده است برای همین ابتدا با ضربات چاقو کودکش را به قتل رسانده و بعد با ریختن بنزین، جسد را سوزانده است.
اصفهان؛ ناامن برای مجرمان
در ادامه گزارش آماری فرمانده انتظامی استان که در ابتدای نشست ارائه شد را هم مرور می کنیم.
– در یک ماه و نیم گذشته ۱۰ درصد کاهش وقوع جرم نسبت به مدت مشابه در استان اصفهان رخ داده و ۳۶ درصد افزایش کشفیات اتفاق افتاده است. وقوع جرایم خشن نیز ۳۰ درصد کاهش داشته که مهمترین مؤلفه آن حضور پلیس بوده و مجرمین در استان اصفهان احساس خطر میکنند.
-از ابتدایی سال جاری تا ۱۵ اردیبهشت ماه شاهد کاهش ۱۰ درصدی وقوع سرقت و افزایش ۳۶ درصدی کشفیات نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم. در بخش کشفیات جرایم خشن نیز شاهد رشد ۷۴ درصدی هستیم.
– در ۴۵ روز نخست سال جاری ۳۳ باند بزرگ سرقت منحل و شش هزار و ۴۵۰ میلیارد ریال اموال مسروقه به مردم بازگشت داده شده. بخش دیگری از این اموال نیز درحال راستی آزمایی برای برگرداندن به مالباختگان است.
– توان پلیس اصفهان در کشف انواع سرقت ها، رشد ۳۵ درصدی داشته است. ۱۷۳ هزار و ۴۱۷ لیتر سوخت قاچاق در این مدت کشف شده و در مجموع کشف کالاهای قاچاق ۱۰۶ درصد افزایش داشته است؛ همچنین ۴۴۷ نفر متهم در زمینه قاچاق کالا دستگیر شدهاند.
– پلیس اهتمام ویژه ای برای رسیدگی به پروندههای زمینخواری، فرار مالیاتی، اختلال در نظم اقتصادی و احتکار کالاهای اساسی دارد. در بازه زمانی ۴۵ روز ابتدایی سال جاری یک و نیم تن انواع مواد مخدر کشف و در این خصوص بیش از ۱۰۰ نفر قاچاقچی مواد مخدر دستگیر شدهاند که این آمار به جز معتادان متجاهر و خردهفروشان است.
– سال گذشته بالغ بر ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر با مرکز ۱۱۰ در استان اصفهان تماس برقرار کردند که از این تعداد ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تماس منجر به عملیات شده و مابقی تماس ها جنبه مشاوره ای داشته است.
– سال گذشته ۱۳ هزار و ۸۰۰ تماس با ۱۹۷ برقرار شده که از نظر تعداد تماس ۵ هزار و ۸۰۰ مورد انتقاد از عملکرد پلیس، ۴ هزار و ۲۰۰ مورد ثبت پیشنهادات شهروندان به پلیس، ۳ هزار و ۷۰۰ مورد تقدیر و تشکر از پلیس و ۵۶ مورد ثبت شکایت از پلیس بوده که توسط بازرسی بررسی و نتیجه به صورت تلفنی به شهروندان اطلاع داده شده است.
پریا پارسادوست