معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان با اشاره به برنامههای آینده و نیازمندیهای نمایشگاه حملونقل گفت: نیاز به شکلگیری دبیرخانه دائمی رویداد برای رصد دائم شرکتها، بررسی نیازهای باقیمانده و ارائه آنها به شرکتهای دانشبنیان و برنامهریزی مناسب برای برای برگزاری رویداد وجود دارد.
حسین حقشناس امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در نشست معاونان حملونقل شهرداریهای کشور و پلیس راهور اظهار کرد: دومین رویداد ملی حملونقل دانشگاه را با حمایت قسمتهای مختلف از جمله دانشگاه صنعتی اصفهان، شهرداری اصفهان، مجمع کلانشهرها و بهطور ویژه مشهد، پلیسراهور، شهرک علمی و تحقیقاتی و سازمان راهداری و حملونقل جادهای برگزار میکنیم.
وی افزود: این رویداد در ابتدای این دوره مدیریت شهری با تفاهمنامه سهجانبه میان وزارت کشور، معاونت ریاستجمهوری و شهرداری اصفهان منعقد و با معرفی شهرداری اصفهان بهعنوان پایلوت حوزه حملونقل آغاز شد.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان با بیان اینکه محورهای همکاری مشخص شده بود که در آن شهرداری نیازهای فناورانه را مطرح میکرد، ادامه داد: وزارت کشور نیازها را با نیازهای ملی و شهرهای دیگر تطبیق میداد، معاونت ریاستجمهوری نیز شرکتهای دانشبنیان را معرفی و حمایت مالی و مشترک با شهرداری انجام میدادند تا طرحها به نیازهای شهر کمک کند.
حقشناس با بیان اینکه نخستین نمایشگاه حملونقل دانشبنیان سال گذشته با هدف اینکه محصولاتی که خروجی این تفاهمنامه بود را به سایر شهرها ارائه دهیم، گفت: محل برگزاری را به دلیل وسعتی که در محل شهرک علمی تحقیقاتی وجود دارد و همکاری که دانشگاه در برگزاری این رویداد داشت، دانشگاه صنعتی در نظر گرفتیم.
وی با اشاره به ویژگیهای خاص این رویداد تصریح کرد: ویژگی نخستین رویداد، بازدیدکنندگان متخصص آن بودند و نحوه اطلاعرسانی بیشتر از طریق سازمانها انجام گرفت.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان با اشاره به دستاوردهای نخستین رویداد حملونقل خاطرنشان کرد: ارتباطگیری با مسئولان دولتی، انعقاد تفاهمنامه، ارتباط موثر با مشتریان و مسئولان و تجربه برای شرکتهای دانشبنیان از جمله این دستاوردها بود که بر اساس آن دومین رویداد را با ویژگیهای متفاوتی برگزار میکنیم.
حقشناس با اشاره به ویژگیهای دومین رویداد حملونقل دانشبنیان افزود: در این دوره به حضور معاونان شهرداریها اکتفا نکردیم، مدیران سازمانهای مرتبط و متخصصان را دعوت کردیم، حضور موثر سازمان راهداری، مشارکت کلانشهرها، حضور شرکتهای بزرگ و تخصصی حملونقل، مشارکت شهرک علمی تحقیقاتی، برگزاری رهآورد فناورانه حملونقل که ۱۴ شرکت به رقابت میپردازند، همچنین تشکیل کمیتههای تخصصی حملونقل مسافر، حملونقل بار و حملونقل ریلی و برگزاری کارگاههای آموزشی از جمله ویژگیهای این نمایشگاه است.
وی با اشاره به شرکت های حاضر در نمایشگاه گفت: حوزههای مربوط به حملونقل بار شهرداری، قسمت تولید محصول شرکت مترو، شهرداری مشهد در قسمتی به عنوان مهندسی معکوس قطعات مترو، شرکت ترابر انرژی که زیرمجموعه حملونقل سنگین پالایشگاه است، شرکت هسا، شرکتهای زیرمجموعه شهرک علمی تحقیقاتی، شرکت دیدهبان آسمان، سازمان راهداری و حملونقل جادهای، شرکتهای فعال در زمینه دوچرخه و متروی برقی و ویلچر برقی، مپنا، شرکت فرودگاهها و شرکت دکا در زمینه مدیریت بار از جمله این شرکتها هستند.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان با اشاره به برنامههای آینده و نیازمندیهای نمایشگاه حملونقل تصریح کرد: نیاز به شکلگیری دبیرخانه دائمی رویداد برای رصد دائم شرکتها، بررسی نیازهای باقیمانده و ارائه آنها به شرکتهای دانشبنیان و برنامهریزی مناسب برای برای برگزاری رویداد وجود دارد.
حقشناس با اشاره به همکاریهای فناورانه مشترک شهرداریها و پلیس راهور خاطرنشان کرد: فرایند ثبت تخلفات هوشمند و ارسال جریمه، سامانههای ثبت تخلف هوشمند و ازسال جریمه، تحلیل دادههای تصادفات و دسترسی به کروکیهای هوشمند، سامانه مرصاد برای تحلیل مکانی و زمانی دادههای تصادف و نقاط حادثهخیز، مجوز تردد و تحلیل تصادفات وسایل جدید مانند اسکوتر و پاکرو، صدور ملاک ناوگان حملونقل همگانی دیزلی و برقی، آموزش موثر رانندگان پایه ۱ و پایه ۲ با شبیهسازی، آموزش فرهنگ ترافیک، ایمنسازی تردد موتورسیکلت و عابران پیاده و روشنایی معابر و اطلاعرسانی از جمله این همکاریها است.