دلایل عدم نتیجهگیری ذوبآهن را میتوان در ناهماهنگی مدافعان و دروازهبان این تیم، استرس بالا و عدم آمادگی روحی ـ روانی بازیکنان و بهمریختگی نظم دفاعی تیم ربیعی خلاصه کرد.
رقابتهای هفته نوزدهم روز گذشته با برگزاری ۳ دیدار آغاز شد و ذوبآهن در یکی از جذابترین این رقابتها مقابل هوادار تن به تساوی ۲ بر ۲ داد.
ذوبآهن مقابل هوادار، تن به تساوی داد تا روند ناکامیهای این تیم در نیمفصل دوم همچنان ادامه داشته باشد؛ سبزپوشان اصفهانی در شرایطی به مصاف هوادار رفتند در نیمفصل دوم تنها دو شکست متوالی به دست آورده بودند و ۳ امتیاز این دیدار برای آنها اهمیت ویژهای داشت، اما در نهایت بازی برده را با مساوی عوض کردند و ۲ امتیاز حساس دیگر را از دست دادند. ذوبآهن با این نتیجه ۲۶ امتیازی شده و فعلا جایگاهش را در رده هفتم جدول حفظ کرده و باید منتظر نتایج سایر بازیهای هفته باشد.
در آن سو هوادار هم به دنبال حفظ روند خوبش بود و بازیکنان این تیم تلاش داشتند تا با پیروزی مقابل ذوبآهن جایگاهشانس را در جدول بهبود ببخشند؛ شاگردان شجاعی اگرچه نتوانستند به هدفشان کامل برسند اما در واپسین لحظات بازی از شکست فرار کردند و یک امتیاز ارزشمند را به دست آورند. هوادار با این نتیجه ۱۹ امتیازی شده و با یک پله صعود موقتا به رده یازدهم جدول صعود کرد و باید منتظر نتیجه امروز دیدار پرسپولیس و فولاد بماند.
بازی ذوبآهن و هوادار مطابق پیشبینیها تبدیل به یکی از جذابترین دیدارهای هفته نوزدهم شد که در آن همه چیز وجود داشت از موقعیتهای گلزنی پرتعداد تا پنالتی و اخراج؛ تیم ربیعی در روزی که تعداد زیادی از مهرههای موثرش را در اختیار نداشت، فوتبال منطقی و خوبی را به نمایش گذاشت، اما ناهماهنگی ساختار دفاعی و اشتباهات فردی و عدم تمرکز بازیکنان این تیم،کار دست ربیعی و شاگردانش داد و در نهایت گاندوهای اصفهانی در واپسین لحظات بازی تن به تساوی دادند.
بهترین تیم خارج از خانه
ذوبآهن روز گذشته علیرغم ناکامی در کسب نتیجه دلخواه، بازی قابل قبولی ارائه داد و توانست روند شکستناپذیری در بازیهای خارج از خانه را حفظ کند. ترکیب ذوبآهن در این دیدار به خاطر مصدومیت و محروم بودن تعداد زیادی از مهرههای موثر این تیم به ویژه در خط میانی، دستخوش تغییرات زیادی شده بود و ربیعی مجبور شود تا در غیاب محسن آذرباد، مهرداد رضایی، پوریا آریاکیا و فردین یوسفی، از کمال کامیابینیا، عرفان معصومی،گریگول چابرادزه و پویا مختاری استفاده کند.
سرمربی ذوبآهن در این دیدار، تیمش را با آرایش ۲_۴_۴ به زمین فرستاده و به دنبال اجرای یک فوتبال واکنشگرا بود و در این راستا سعی داشت با تصاحب میانه میدان، قدرت هجومی هوادار را کنترل کند. برنامه ذوبیها برای کنترل خط حمله فولاد این بود که با پوشش منطقهای زمین، فضاهای حرکتی هوادار را به حداقل رسانده و با قطع پاسهای مداوم و پرس سنگین بازیکنان حریف، ارتباط خط حمله و میانی هوادار را قطع کنند و مانع شکلگیری حملات فولاد شوند.
سبزپوشان اصفهانی در فاز هجومی به دنبال آن بودند تا با استفاده از قدرت حمل توپ و فرارهای انفجاری هافبکهای کناری ذوبآهن، خط میانی و دفاع تیم هوادار را دور زده و خلق موقعیت کنند. ذوبیها در این دیدار روی ارسالهای کوتاه و عرضی، پاس عمقی و شوت از راه دور، ضربات ایستگاهی و ارسالهای بلند برنامه داشتند و با همین شیوه نیز موقعیتهای گلزنی خوبی را ایجاد کردند اما دقیقاً از همان ناحیهای ضربه خوردند که در ۲ بازی قبلی ضربه خورده بودند.
ضعف ساختار دفاعی، بلای جان ذوبآهن
نگاهی به عملکرد دفاعی ذوبآهن در ۳ دیدار اخیر این تیم نشان میدهد که تیم ربیعی در فاز دفاعی با مشکلات جدی دست به گریبان بوده و مدافعان و دروازهبان این تیم هنوز به هماهنگی لازم نرسیدهاند. سبزپوشان اصفهانی در عمق خط دفاع ضعف داشته و مدافعان این تیم در برگشتها ضعیف عمل میکنند و همین امر منجر به آسیبپذیری بالای آنها در ضدحملات است.
از طرف دیگر سبزقباهای اصفهانی در بعد روحی و روانی نیز با مشکل روبهرو بوده و در روند بازی آن تمرکز لازم برای ارائه عملکرد همیشگیشان را ندارند و همین امر میزان اشتباهات فردی آنها را به شدت افزایش میدهد. ذوبیها مقابل هوادار استرس زیادی داشته و بازیکنان این تیم دقایق زیادی از بازی عصبی بودند و خطاهای بیمورد زیادی انجام دادند که منجر به اخراج کامیابینیا و پنالتی دقایق آخر هوادار شد.
مشکلات فوق تنها نقطه ضعف ذوبآهن نبوده و یکی دیگر از مشکلات فنی این تیم فاصله بین خطوط این تیم است و همین امر موجب میشود تا حرکات ترکیبی و حملات سبزپوشان شکل نگیرد و در هنگام دفاع نیز نتوانند ساختار منظمی را تشکیل دهند.
نکات امیدبخش
نمایش ذوبآهن با تمامی اشکالاتی که داشت، نقاط امیدواری زیادی را نیز به همراه داشت. ذوبیها در فاز تهاجمی بهتر از ۲ بازی قبلی خود ظاهر شدند و تنوع تاکتیکی این تیم در فاز هجومی با وجود غیبت چند مهره تأثیرگذارشان بهتر از قبل شده بود. شاگردان ربیعی از هماهنگی بهتری نسبت به قبل برخوردار شده و نظم تاکتیکی بهتری پیدا کرده بودند.
یکی از نکات مثبت ذوبآهن در بازی روز گذشته، بازگشت اسلامی به ترکیب اصلی این تیم و تاثیر هافبک جوان سبزپوشان در بهبود روند حملات ذوبآهن بود؛ سبزپوشان اصفهانی مقابل پرسپولیس در بخش هجومی به مشکل برخورده بودند و روند انتقال توپ این تیم از دفاع به حمله شکل درستی نداشت و همین امر باعث شده بود تا اکثر حملات ذوبآهن فاقد زهر لازم باشد، اما ربیعی مقابل هوادار با اضافه کردن اسلامی به ترکیب تیمش، این ضعف را تا حد زیادی کاهش داد و ذوبآهن شکل هجومیتری به خود گرفت.
نکته قابل توجه در نمایش ذوبیها، نرخ بهرهوری بالای مهاجمان این تیم است؛ نگاهی به آمار بازی نشان میدهد که شاگردان ربیعی در طول بازی ۳ شوت درون چارچوب داشتند و از این میزان ۲ موقعیت را تبدیل به گل کردهاند. آمار فوق بهخوبی گویای نرخ بهرهوری بالای مهاجمان ذوبآهن است. نکتهای که اگر با موقعیتسازی بیشتر ذوبیها همراه شود، میتواند شرایط این تیم را در طول فصل بهبود ببخشد.
ذوبیها روز گذشته در بیشتر فاکتورهای هجومی از جمله میزان مالکیت توپ، تعداد و دقت پاس و تعداد شوت و شوتهای درون چارچوب، عملکرد ضعیفتری از هوادار به جای گذاشتند، با این حال از موقعتهایشان استفاده بهتری کردند. شاگردان ربیعی در این بازی ۸ بار اقدام به شوتزنی کردهاند که ۲ شوت آنها درون چارچوب بوده است. در مقابل شاگردان شجاعی ۲۰ بار اقدام به شوتزنی داشتند که تنها ۶ شوت آنها درون چارچوب بوده است.
در مجموع دلایل عدم نتیجهگیری ذوبآهن را میتوان در ناهماهنگی مدافعان و دروازهبان این تیم، استرس بالا و عدم آمادگی روحی ـ روانی بازیکنان و بهمریختگی نظم دفاعی تیم ربیعی خلاصه کرد.
در آن سو، هوادار بازی قابل قبول و منطقی را به نمایش گذاشت. شاگردان شجاعی به دنبال هر ۳ امتیاز این بازی بودند و در طول بازی، بازی هجومی را به نمایش گذاشتند و موقعیتهای زیادی را نیز خلق کردند و شاید اگر درخشش فروزان نبود، میتوانستند به گلهای بیشتری نیز برسند. بازیکنان هوادار در نیمه دوم نتوانستند روند هجومی خود را حفظ کنند و در فاز دفاعی اشتباهات مرگباری انجام دادند. با این حال دوندگی بیامان شاگردان شجاعی در نهایت به کمک آنها آمده و با اعلام یک پنالتی پرحرف و حدیث، موفق شدند از شکست فرار کنند.