مدیرعامل انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر شهر نوشآباد گفت: بخشی از سقف آب انبار مرکزی نوشآباد که بهعنوان مسیر ورود به مجموعه باستانی شهر زیرزمینی نوشآباد استفاده میشود، فرو ریخت.
میثم حسان اظهار کرد: شهرداری شهر نوشآباد از نیمه دوم دیماه اقدام به مرمت و تخریب و تزلزل در عرصه بنای تاریخی آب انبار مرکزی از آثار دوره صفویه به شماره ثبتی۳۶۲۴ کرد که ورودی اصلی شهر زیرزمینی نوشآباد است.
وی افزود: طبق قانون اداره میراث فرهنگی، زمان مرمت آثار تاریخی از اردیبهشت تا آبان ماه است، ولی شهرداری نوشآباد بدون توجه به هشدار فعالان میراث فرهنگی و در فصلی غیرقانونی دست به مرمت غیر کارشناسی این اثر زده است .
مدیرعامل انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر شهر نوشآباد، تصریح کرد: اقدامات خودسرانه شهردار نوشآباد، بدون توجه به اهمیت میراثی آثار ملموس شهر و بدون توجه به هشدارهای انجمن دوستداران آثار تاریخی نوشآباد که بعضاً با چشمپوشی اداره میراث شهرستان آران و بیدگل همراه بوده، سبب بروز این مشکلات شده است.
حسان تأکید کرد: شهرداری نوشآباد به تکرار اقدام به تخریب آثار و ابنیه تاریخی نوشآباد کرده است که بریدن پاشیر آب انبار مرکزی، مجوز غیرقانونی برای تخریب خانه آقایی که بیش از ۱۵۰ سال مرکز تعزیه نوشآباد بوده است و تخریب خانه رنجبر بخشی از این پروژه بوده است.
وی گفت: آب انبار مرکزی نوشآباد، اثری ارزشمند و سالم بود که با کشف شهر زیرزمینی نوشآباد و لزوم دسترسی آسانتر به این اثر با استفاده از راهپلههای این آبانبار مسیر ورودی فراهم میشود و در حال حاضر جان گردشگران نیز تهدید میشود .
رئیس هیئتمدیره انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر شهر نوشآباد گفت: شهرداری به بهانه سنگفرش محوطه بیرونی آب انبار و استفاده از فضای آن جهت برگزاری همایش و نشست در فضای روباز، اقدام به خاکبرداری محوطه بیرونی و مجاور مخزن و سقف انبار کرده است.
سعید آقایی افزود: مرمت محوطه بیرونی شهر زیرزمینی نوشآباد، علیرغم حساسیت فضا به علت عبور و مرور از محوطه زیرین آن و ایجاد مخاطرات جانی فراوان برای گردشگران در فصل زمستان و شرایط نامساعد جوی، تأمل و دقت بیشتری میطلبید.
وی افزود: شهرداری نوشآباد بدون بهرهگیری از نظر کارشناسان و خبرگان میراث و به شکلی خودسرانه و ناشیانه بخشی از بدنه خاکی که حدود پنج قرن اثری بینظیر بزرگترین آب انبار شهر را دستکاری کرده و باعث تزلزل و سست شدن محوطه بیرونی آن شده است.
رئیس هیئتمدیره انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر شهر نوشآباد، تصریح کرد: متخصصان حوزه آب انبارها معتقدند که در قدیم خاک مخزن آب انبارها به نحوی تخلیه و برداشت میشده که فقط محدوده و محوطه اصلی مخزن خالی شود و خاک دور آن را تا حد امکان دستکاری نمیکردند تا مهر و موم بودن خاک پشت مخزن فشار زیاد ناشی از میلیونها لیتر آب را تحمل کرده و بدین وسیله از شکستگی و تخریب مخزن جلوگیری شود.
وی گفت: متأسفانه مجریان این امر سطح قابل ملاحظهای از خاک دور مخزن را به بهانه کمکردن اختلاف سطح برداشت کرده و پس از خاکبرداری نیز آن را به حال خود رها کردهاند و دور از ذهن نیست که در بارندگیهای اخیر حجم زیادی از آب باران و برف به لایههای زیرین و پشت بدنه آب انبار نفوذ کرده که آثار و تبعات سوء آن در آینده هویدا خواهد شد.
رئیس هیئت مدیره انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر شهر نوشآباد گفت: طبق ماده ۵۶۴ قانون مجازات اسلامی، هر کس بدون مجوز اداره میراث فرهنگی اقدام به تعمیر و تجدید و ...آثار ملی مبادرت ورزد مرتکب جرم شده و به حبس شش ماه تا دو سال و پرداخت خسارات وارده محکوم میشود.
آقایی تأکید کرد: نهادهای مربوط باید بیان کنند که با کدام مجوز قانونی و با نظارت کدام کارشناس و متخصص حوزه میراث این اقدام انجام شده است. اقداماتی که هویت این شهر تاریخی را خدشهدار کرده و امانت آیندگان را در دستان ما یکی پس از دیگری در معرض نابودی قرار میدهد.