نشست ۴ ساعته مدیرکل بهزیستی استان اصفهان با حضور اصحاب رسانه صبح پنجشنبه برگزارشد. صحبت های ناصر چاووشی در ابتدای جلسه و به روال مالوف جلسات اینچنینی، به گزارش آمار و عملکرد معطوف بود. در ادامه هم نوبت به سوالات پرشمار خبرنگاران رسید که به خاطر طولانی شدن جلسه، برخی سوالات بی پاسخ ماند و در عوض تمام مدیران و مسئولان حاضر در نشست صحبت کردند.
در ادامه اهم صحبت های مدیرکل بهزیستی استان را می خوانید:
بهره برداری از ۱۸ طرح در استان در هفته بهزیستی
* «نهضت حسینی، خدمت مردمی» شعار هفته بهزیستی در سال ۱۴۰۳ است. اصلاح اجتماعی و ایثارگری اجتماعی در سایه این شعار برای ما اهمیت ویژه دارد. آنچه در دولت سیزدهم اتفاق افتاد به همت رئیسجمهور شهید امروز گزارش خواهم داد.
* ۹۳هزار معلول در سطح استان اصفهان شناسایی شدند، این افراد تحت پوشش بهزیستی خدمات درمانی، آموزشی، تحصیلی و تأمین تجهیزات پزشکی و سلامت دریافت میکنند.
*سلامت اجتماعی مرتبط با آسیب اجتماعی است. ما اورژانس اجتماعی داریم که به منظور حل فوریتهای اجتماعی محسوب میشود. این مسئله در حوزه پیشگیری قرار میگیرد. زنان خشونتدیده، سالمندآزاری، کودکان کار و نگهداری کودکان نیز جزو دغدغههای این حوزه است. ۱۲۳ نیز شمارهتلفن آن است و در تمامی ساعات به مردم خدمت میکنند.
*پیشگیری حوزه بسیار مهم دیگری است که با مراکز مشاوره و کلینیکهای روانشناسی تعریف میشود. مراکز و کمپهای درمان ما ۷۵ هزار مرکز درمانی است. تنها مرکز زنان معتاد متجاهر نیز وابسته به این سازمان در قلعهشور فعالیت میکند. تاکنون ۱۳ هزار و ۳۴۴ نفر روز زن معتاد متجاهر جمع آوری شده و در این مرکز بین سه تا ۶ ماه خدمات درمانی دریافت کردند.
* تأثیر مخرب یک زن معتاد کارتن خواب به مراتب بدتر از یک مرد معتاد کارتن خواب است، در یک نمونه خانمی که ۱۸ سال معتاد خیابانی و حتی پاتوق دار بود، در مرکز ترک اعتیاد قلعه شور اصفهان درمان شد و به کانون خانواده برگشت.
* اعتبار طرحهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی طی ۲ سال اخیر ۱۸۸ درصد افزایش یافته است، طی این مدت برای نخستین بار به ۳۲۷ نفر از همسران معتادان زندانی بسته حمایتی معیشتی داده شد.
* ۹هزار زن سرپرست خانوار و ۲ هزار و ۱۶۳ خانوار دارای فرزند چند قلو تحت پوشش بهزیستی استان اصفهان قرار دارند، ۵۰۰ کودک بی سرپرست یا بد سرپرست به تفکیک سن و جنسیت در مراکز و خانههای بهزیستی نگهداری میشوند.
* طی ۱۰ سال اخیر یکهزار و ۸۵۰ کودک به عنوان فرزند خوانده به افراد متقاضی و ۸۰۰ کودک بد سرپرست نیز به اقوام کودک تحت نظارت و حمایت بهزیستی واگذار شدند.
* ۳۹ خانه فرزند در سطح استان به تفکیک سن و جنسیت برای نگهداری مددجویان وجود دارد. ۳۰ کلینیک خدمات اجتماعی داریم. کمپ ماده ۱۵ داریم که خود افراد در آن برای درمان داوطلب میشوند. ۹۵ مرکز مثبت زندگی داریم که غیردولتیاند. این مراکز بهمنظور نزدیککردن خدمات به محل زندگی مددجویان ایجاد شده است.
* استان اصفهان ۶۶ مرکز توانبخشی شبانهروزی دارد، در این مراکز چهار هزار و ۵۰۰ معلول به صورت شبانهروز نگهداری میشوند. بهزیستی اصفهان در ۱۲۰ مرکز توان بخشی روزانه نیز به ۶ هزار نفر معلول خدماتی مانند معاینه یا ویزیت در منزل و … ارائه میدهد.
*یکی از شاخصهای مهم مستمری ماهیانه مددجویان بهزیستی است، مبلغ مستمری مددجویان از حدود ۵۵۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون تومان برای هر فرد در سال جاری رسیده است. در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۱ هزار نفر مددجوی مستمریبگیر در استان اصفهان وجود داشت که تا سال ۱۴۰۲ به ۴۷ هزار و ۶۲۵ نفر رسید و تعداد مددجویان مستمری بگیر طی این مدت ۶۵ درصد افزایش یافته است.
* حق پرستاری معلولانی که در خانه نگهداری میشوند از ۶۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در سال گذشته رسید و تعداد مددجویانی که حق پرستاری دریافت میکردند از ۲ هزار و ۹۰۱ نفر به پنج هزار و ۱۱۱ نفر در سال جاری رسیده است.
*خدمت دیگر ما در حوزه وسایل کمکبخشی است که در ارائه خدمت این بخش ۳۰۰درصد رشد وجود داشته. ارائه اقلام بهداشتی هم ۲۳۰درصد نیز بالاتر رفته است. در حوزه تعداد دانشجویان و دانشآموزان تحتپوشش نیز ۳۷درصد رشد وجود دارد.
* اعتبار خدمات و تأمین وسایل کمک توان بخشی مانند واکر، سمعک، لیفت، تخت و … از ۱۲ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۲۷ میلیارد تومان در سال گذشته رسید.
* تعداد دانش آموزان مددجو به ۶ هزار و ۱۲۵ نفر رسیده که معادل ۳۷ درصد رشد طی دو سال اخیر است و ۵۱۶ درصد نیز اعتبارات کم. هزینه تحصیلی این دانش آموزان افزایش یافته است.
* غربالگری بینایی کودکان بین سه تا ۶ سال استان علی رغم کاهش جمعیت دانش آموزی رشد ۹۴ درصدی در سال گذشته داشته است.
* از ۳۱۰ مرکز مشاوره و خانواده، هم اینک ۲۹۲ مرکز در استان اصفهان فعالیت میکند. پایگاه اورژانس اجتماعی در ۱۷ شهرستان دارای جمعیت بالای ۵۰ هزار نفر فعال است؛ همچنین یک هزار و ۹۰ مؤسسه و مرکز غیردولتی با مجوز و تحت نظارت بهزیستی خدمات ارائه میکنند.
*حوزه اجتماعی آخرین بخش است و ۲۵درصد در بخشهای مختلف آن مانند اورژانس اجتماعی، خدمات سیار اورژانس اجتماعی، ترخیص شیرخوارگاه، خانه امن رشد کردهایم. اینها کلیت اقدامات ماست. برنامههایی مانند قاصدک، پویش چرخ مهربانی، پویش مهر علوی که مربوط به مهریه است و طرح همدلان مسکنساز نیز در این حوزه واقع میشود.
* برنامههایی نیز پیش رو داریم که احداث مزرعه خورشیدی با ظرفیت ۵ مگاوات، پیگیری اجرای قانون حمایت از حقوق معمولین، تقویت پایگاه خبری معلولین یا تواننگار از جمله آنهاست.
*شماره ۱۲۳ در زمینه آسیبهای اجتماعی نظیر کودکآزاری، همسرآزاری، سالمندآزاری، اقدام به خودکشی و … پاسخگوی هموطنان است. همچنین سامانه تلفنی ۱۴۸۰ مرکز صدای مشاور از ساعت هشت صبح تا ۲۴ شب در زمینه آسیبهای اجتماعی پاسخگوی شهروندان است.
* طی ۲ سال اخیر ۲ هزار و ۷۰۰ مورد خدمات مسکن در قالب تسهیلات ودیعه مسکن به مددجویان ارائه شد.اعتبار تسهیلات مسکن از یک میلیارد تومان به ۱۶ میلیارد تومان رسید.
* در هفته بهزیستی امسال ۱۸ عنوان طرح شامل اشتغال، مسکن طرحهای درمان اعتیاد و توانمندسازی افراد، راه اندازی کارگاه ویژه معلولان، مرکز کاریابی ویژه معلولان، مراکز مشاوره و خانه نگهداری کودکان بهره برداری میشود. طی این هفته ۲ هزار و ۵۵۹ طرح اشتغال و ۸۵ واحد مسکونی با کمک بهزیستی در اختیار مددجویان قرار میگیرد.
گزیده هایی از میان پرتکرارترین سوالات مطرح شده:
از معضل اتباع تا آمار خودکشی
یکی از مهمترین سوال و جواب های این جلسه مربوط به مساله اتباع بود. پژمان پورشبانان معاونت توانبخشی بهزیستی استان در این باره تاکید کرد که ۸۵ درصد کودکان کار در اصفهان، از اتباع هستند. پورشبانان تاکید کرد که به رسم اخلاق و مهمان نوازی و بر اساس حقوق مهاجرین، در حد وظایف و گاهی حتی فراتر از آن، به این میهمانان خدمات ارئه شده و از نها حمایت می شود اما این طور نیست که خدمتی از هموطنان خودمان دریغ شده و در عوض به اتباع ارائه شود. پورشبانان با تاکید بر ادامه حمایت از اتباع، ابراز امیدواری کرد زمینه بازگشت آنها به کشورشان فراهم شود.
در بخشی از این جلسه هم به «افزایش آمار خودکشی» اشاره و تاکید شد که «پنهان کاری» در این زمینه، متاسفانه به افزایش آمارها منجر شده است و البته بهزیستی استان برای مقابله با آن و کاهش این معضل مهم، هدفگذاری کرده که این هدفگذاری در مناطق حاشیه ای و محلات کم برخوردار است.
مدیرکل بهزیستی استان در اثنای صحبت های خود چندباری تاکید کرد که حفظ کرامت انسانی مددجو و حقوق انسانی او مهم است و هدف فقط زنده نگه داشتن مددجو نیست. چاووشی همچنین تاکید کرد که بر اساس بخشنامه ای که صادر شده، به هیچ عنوان غذای نذری و یا غذای گرمی که از بیرون آورده می شود را قبول نمی کنند. تنها اقلام و کالاها و مواد غذایی خشک را می پذیرند.
در خصوص تعطیلی مراکز روزانه توانبخشی هم گفته شد که ملاک تعطیلی این مراکز، کاملا منطبق با تعطیلی های آموزش و پرورش است و هر زمانی به هر علتی مدارس آموزش و پرورش تعطیل باشند، مراکز روزانه توانبخشی هم تعطیل می شوند.
یکی دیگر از مواردی که آقای مدیرکل به آن اشاره و برآن تاکید کرد این بود که تلاش می شود فرهنگ کار و تاش تضعیف نشود و مددجویان به اتکای دریافت مستمری ماهیانه، قید کار و فعالیت را نزنند. طبیعتا منظور و خاطب هم کسانی که معلولیت شدید دارند یا به هردلیلی قادر به کار نیستند، نیست بلکه افرادی است که تحت پوشش این سازمان هستند اما می توانند کار کنند.
یک نکته از میان چند نکته:
در نشست اخیر بهزیستی، در حالی اشاره شد ۸۵ درصد از کودکان کار در اصفهان اتباع خارجی هستند که سه سال پیش هم مدیرکل وقت بهزیستی استان، دقیقا همین رقم و آمار را از تعداد کودکان کار اصفهان ارائه داده بود.
سال ۱۴۰۰ ولی اله نصر در جلسه شورای اسلامی شهر اصفهان گفته بود: «همه کودکانی که در شهر می بینیم کودک خیابانی نیستند و بیشترشان کودکان کار هستند که خانواده دارند، اما توسط افرادی اجیر میشوند و یا برای تامین معیشت خانواده مجبور به کار میشوند. در حال حضار، نزدیک به ۸۵ درصد از کودکان کار و خیابانی در اصفهان از اتباع خارجی هستند، در محله های حصه، ارزنان و دارک اتباع پنج کشور خارجی زندگی
می کنند، درحالی که اداره کل اتباع و امور مهاجرین خارجی همکاری قابل قبولی برای شناسایی و احراز هویت این افراد ندارد، اما شهرداری اصفهان همکاری خوبی برای شناسایی و جذب کودکان کار و خیابانی این اتباع با اداره کل بهزیستی استان دارد.»
به نظر می رسد پس از گذشت سه سال و با وجود تمام هشدارهای داده شده، حداقل آمار کودکان خیابانی که از اتباع هم هستند، تکان نخورده و ثابت مانده است!