مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با تاکید بر اینکه کشتارگاه خمینیشهر باید تعطیل شود، گفت: این کشتارگاه هیچ مجوزی ندارد؛البته تمام گوشتهایی که در آنجا کشتار شده تحت نظارت دامپزشکی بوده با این حال ساختار آن بهگونهای است که باید تعطیل شود.
شهرام موحدی بر اهمیت تامین امنیت غذایی در جهان کنونی تاکید کرد و با اشاره به تاثیرات اقتصادی شیوع بیماری تببرفی بر چرخه اقتصاد استان گفت: در حوزه بیماریهای عفونی دام و طیور و حتی انسان، جهان دارد به سمتی میرود که در آینده با چالشی جدی تحت عنوان بیماریهای عفونی ناشی از ویروسها روبهرو هستیم؛ مخصوصاً ویروسهای دارای آرنا که هر لحظه امکان جهش دارند و تهیه واکسن برای مقابله با این ویروسها وکنترل بیماریهای حاصل از آن کار خیلی سختی است.
وی با بیان اینکه برای مقابله با این وضعیت هیچ راهی به جز رعایت مسائل امنیت زیستی نیست، افزود: واقعیت این است که گاوداریهای صنعتی موارد بهداشتی و امنیت زیستی خیلی خوب رعایت میکنند اما در گاوداریهای نیمه صنعتی و سنتی چالشهای زیادی داریم.
مدیرکل دامپزشکی استان متذکر شد: امید بستن به این موضوع که واکسن میتواند به طور کامل و ۱۰۰ درصدی جلوی هر بیماری را بگیرد، کاملاً اشتباه است اما اینذموضوع چیزی از اهمیت واکسیناسیون کم نمیکند. ما باید مؤسساتی هایتک داشته باشیم که با تکنولوژی روز دنیا بتوانند در کمترین زمان ممکن واکسن تولید کنند.
وی ادامه داد: واقعیت این است که کشور ما تحت تحریمهای ناجوانمردانه قرار دارد و برخلاف ادعاها، این تحریمها فقط شامل نظامی نمیشود و حوزه بهداشت و درمان را هم در بر میگیرد. بنابراین باید با ظرفیتهای داخلی و علیرغم مشکلات موجود، مؤسسات تولید واکسن داشته باشیم تا در مواقع بحران بتوانند به ما کمک کنند. به نظرم استان اصفهان یکی از بهترین نقاط برای ایجاد چنین کارخانهای است و پتانسیل تاسیس آن را دارد؛ هم به خاطر موقعیت مرکزی و هم حجم دام و طیور.
موحدی با بیان اینکه برای تولید انبوه واکسن دانش به تنهایی کافی نیست، خاطرنشان کرد:شرکتهای دانشبنیان داخلی توان فنی و دانش لازم برای تولید واکسن را دارند اما تکنولوژی و تجهیزات خاصی هم نیاز است که تهیه آنها با مشکلاتی همراه است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به الزامات قانونی دامداریها برای رعایت موارد امنیت زیستی و واکسیناسیون اشاره کرد و گفت: اکثر دامداران اصفهان افراد فرهیختهای هستند و تعداد کسانی که در برابر واکسیناسیون مقاومت میکنند، خیلی معدود است. دامپزشکی اختیار قانونی برای الزام دارد اما نمیخواهیم شرایط را به سمت اجبار ببریم.
موحدی ادامه داد:دامداری که واکسن نمیزند یا بیماری را بهموقع گزارش نمیکند یا تلفات را اصولی دفع نمیکند، فقط به خودش آسیب نمیزند؛ بلکه به کل منطقه آسیب میزند. واکسیناسیون موضوعی “همه یا هیچ” است. اگر در منطقهای ۱۰ دامداری باشد و دو واحد واکسن نزنند، میزان ویروس تببرفکی آنقدر بالا میرود که حتی واکسیناسیون ۸ واحد دیگر هم ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرد. بنابراین باید روی فرهنگسازی تمرکز کنیم. اتحادیه دامداران اصفهان فوقالعاده فعال و کارآمد است و در این زمینه همکاریهای جدی داشته است.
مدیرکل دامپزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه تببرفکی بیماری مشترک انسان و دام نیست، به کلیپهایی که درباره تشخیص گوشت دام بیمار در فضای مجازی منتشر میشود، اشاره کرد وگفت: قطعاً ممکن است دام بیمار به کشتارگاه برسد اما از کشتارگاه خارج نمیشود. کشتارگاه مثل پالایشگاه نفت است؛ مواد خام با کیفیت پایین وارد میشود، اما محصول سالم و استاندارد خارج میشود. وظیفه اصلی کشتارگاه غربالگری است. خر دامی که وارد کشتارگاه میشود، بخشی از لاشه، احشاء و اجزای ناسالم آن حذف و بهترین قسمت آن وارد بازار میشود.
وی ادامه داد:در حوزه طیور، سالانه حدود ۶۶ میلیون قطعه طیور در کشتارگاههای استان اصفهان ذبح میشود و همه آنها تحت نظارتهای سختگیرانه دامپزشکی قرار میگیرند و از این میزان حدود ۲ میلیون قطعه از چرخه مصرف خارج میشود. اینکه امروز بیمارستانها پر از بیماران هاری، سیاهزخم یا مسمومیت ناشی از گوشت آلوده نیست، نتیجه خدمات شبانهروزی نیروهای دامپزشکی است؛ نیروهایی که شاید اهل مطرح کردن خودشان نباشند اما در بدترین شرایط بهداشتی با مدارک فوقلیسانس و دکتری کار میکنند.
موحدی با بیان اینکه سلامت دام، سلامت جامعه است، خاطرنشان کرد: خدمات دامپزشکی در راستای سلامت دام ارائه نمیشود، بلکه در راستای خدمات جامعه است؛ ما در دامپزشکی اصطلاحی داریم و میگوییم که دام سالم، غذای سالم و انسان سالم. انسان سالم بدون غذای سالم وجود ندارد.
وی درباره وضعیت کشتارگاه خمینیشهر اظهار داشت:این کشتارگاه هیچ مجوزی ندارد اما تاکنون دامپزشکی همراهی کرده و تمام گوشتهایی که در آنجا کشتار شده تحت نظارت بوده است. با این حال ساختار آن بهگونهای است که باید تعطیل شود. خمینیشهر در حال ساخت یک کشتارگاه صنعتی مناسب است که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد پیشرفت داشته اما نیازمند جدیت بیشتری برای تکمیل است و تا زمانی که کشتارگاه خمینی شهر تعطیل نشود، این جدیت شکل نمیگیرد. هم ما، هم فرماندار و هم استانداری حمایت میکنند اما برای تعطیلی این کشتارگاه سنتی یک همت ویژه لازم است.
مدیرکل دامپزشکی استان در پایان گفت: در سالهای اخیر حدود ۲۷ کشتارگاه سنتی در اصفهان تعطیل شده؛ از جمله کشتارگاه سنتی خوانسار، چند کشتارگاه در قهدریجان و فلاورجان و همچنین کشتارگاه سنتی نجفآباد. تعطیلی کشتارگاه خمینیشهر هم در همین مسیر است و باید با همان حساسیت و اراده دنبال شود.








