طبق آخرین آمار و اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ۹۶۶ بیمار مبتلا به «اچ آی وی» (HIV) در استان شناسایی شدهاند و میزان مرگ و میر در بین آنها در سالهای اخیر با ارائه خدمات و مراقبتهای بهداشتی و درمانی و داروهای جدید، کاهش چشمگیری یافته است.
«اچ آی وی»(HIV) یا همان ویروس نقص ایمنی انسانی، عامل بیماری ایدز است؛ این ویروس به یاختههای حیاتی دستگاه ایمنی بدن حمله میکند و سبب نقص آن میشود که به این مرحله «ایدز» میگویند، از زمان ورود ویروس «اچ آی وی» به بدن تا بروز ایدز ممکن است بین ۶ ماه تا ۱۵ سال طول بکشد.
شناسایی افراد مبتلا به «اچ آی وی» از سال ۱۳۶۶ که نخستین موارد ابتلای به آن در کشور بروز پیدا کرد، آغاز شد و طبق آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مجموع موارد ثبت شده ابتلا به این ویروس از ابتدای شناسایی بیماری تاکنون حدود ۴۸ هزار نفر بوده که از این تعداد، مرگ حدود ۲۳ هزار نفر ثبت شده است.
به گفته مسوول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز تاکنون ۹۶۶ فرد مبتلا به ویروس «اچ آی وی» در این استان شناسایی شدهاند که ۷۷۷ نفر از آنها مرد(۸۰ درصد) و ۱۸۹ نفر زن(۲۰ درصد) هستند.
رضا فدایی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از بین بیماران شناسایی شده در استان ۳۷۶ نفر درگذشتند و ۵۹۰ نفر در قید حیات هستند.
وی با بیان اینکه این بیماری ابتدا از طریق فرآوردههای خونی آلوده وارد کشور شد، خاطرنشان کرد: نحوه انتقال این بیماری در سالهای ابتدایی بیشتر از طریق اعتیاد تزریقی و پس از آن، روابط جنسی کنترل نشده بود.
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به تغییر چگونگی انتقال این بیماری در سالهای اخیر افزود: شرایط در زمان حاضر تغییر کرده بطوریکه بر اساس آمار کشوری، در نیمه نخست امسال ۶۵ درصد بیماران شناسایی شده از طریق تماس جنسی و ۱۰ درصد از طریق اعتیاد تزریقی به «اچ آی وی» مبتلا شده بودند.
فدایی با بیان اینکه روند شناسایی بیماران «اچ آی وی» در دوران همهگیری کرونا با کمی اختلال همراه شد، تصریح کرد: بطور میانگین سالانه ۳۰ تا ۵۰ نفر مبتلا به این ویروس در استان اصفهان شناسایی میشوند.
ارائه خدمات درمانی و داروهای رایگان به بیماران ایدز
به گفته مسوول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان، پرونده پزشکی برای افراد شناسایی شده مبتلا به ویروس «اچ آی وی» در مراکز بهداشت تشکیل میشود و آنها بطور رایگان تحت مراقبتهای بهداشتی و درمانی قرار میگیرند.
فدایی با تاکید بر اینکه تامین داروهای درمان ایدز برای نظام سلامت کشور هزینه سنگینی دارد، افزود: وزارت بهداشت تعهد را داده است که این داروها را بصورت رایگان در اختیار بیماران قرار دهد تا مانعی بر سر راه مراقبت و درمان آنها نباشد.
وی تصریح کرد: داروهای درمان ایدز نسبت به سالهای اولیه، تغییرات زیادی داشتهاند، تحمل آنها برای بیماران آسانتر شده و اگر بطور منظم مصرف شوند موجب برخورداری بیماران از زندگی و عمر نسبتاً طبیعی میشود.
کاهش چشمگیر فوت بیماران مبتلا به ایدز
مسوول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان تاکید کرد: با بهتر شدن کیفیت داروهای درمان ایدز، طول عمر بیماران نیز افزایش یافته و در سال های اخیر میزان مرگ و میر آنها بشدت کاهش یافته و شرایط جسمی و روحی آنها بهتر شده است.
فدایی همچنین با اشاره به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مادران باردار مبتلا به ایدز افزود: آزمایش ایدز در طول بارداری از همه مادران باردار گرفته می شود و موارد شناسایی شده بسیار ناچیز است.
وی ادامه داد: مادران باردار شناسایی شده تحت مراقبت درمانی و بهداشتی قرار می گیرند و دارو مصرف میکنند تا فرزند آنها سالم بهدنیا بیاید.
ضرورت آموزش برای پیشگیری از ابتلا به ایدز
این پزشک متخصص با تاکید بر ضرورت آموزش و فرهنگسازی در جامعه برای پیشگیری و کنترل ایدز گفت: آموزش، مهمترین و اساسیترین کار برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است زیرا تا زمانی که افراد به سمت رفتارهای پرخطر نروند، زمینه ابتلا به آن هم پیش نمیآید.
فدایی افزود: اگر آموزشها به سمتی برود که جامعه بویژه نسل جوان الگوی تربیتی صحیح و خط مشی زندگی سالم را در پیش بگیرند، میزان ابتلا به «اچ آی وی» بسیار کاهش مییابد زیرا هیچکس بطور تصادفی به این بیماری مبتلا نمی شود.
وی از کارشناسان عرصه تعلیم و تربیت و افرادی که با نسل جوان سر و کار دارند خواست که هرچه در توان دارند برای استحکام بنیان خانواده و پیشگیری از اعتیاد و ارتباط جنسی ناسالم کار کنند.
فدایی، یکی دیگر از راهبردهای وزارت بهداشت را شناسایی بیماران حاضر در جامعه دانست که از ابتلای خود به «اچ آی وی» اطلاع ندارند.
وی با تاکید بر لزوم ترویج آزمایش و مشاوره داوطلبانه « اچ آی وی» برای افراد دارای رفتارهای پرخطر گفت: افرادی که رفتارهای پرخطر مانند اعتیاد و روابط جنسی کنترل نشده را تجربه کردهاند میتوانند به مراکز بهداشت یا مشاوره مراجعه کنند و آزمایش بدهند.
فعالیت چهار مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری در استان اصفهان
فدایی خاطرنشان کرد: چهار مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری شامل نواب صفوی در کلانشهر اصفهان و سه مرکز دیگر در شهرستانهای نجفآباد، شاهینشهر و خمینیشهر زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان فعال است و شهروندان میتوانند با مراجعه به این مراکز از خدمات بهداشتی، درمانی و مشاوره بهرهمند شوند.
وی با تاکید بر اینکه اطلاعات این افراد محرمانه باقی میماند و جای نگرانی وجود ندارد، افزود: اگر بیماری «اچ آی وی» در مراحل اولیه شناسایی و مصرف دارو به موقع آغاز شود، عوارض خطرناک بیماری کمتر به سراغ افراد میرود.
مسوول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به پویش «من هم تست اچ آی وی میدهم» اضافه کرد: این پویش با هدف بیماریابی و اطلاع رسانی از ۲۰ آبان در سراسر کشور آغاز شد و تا ۲۰ آذر امسال ادامه دارد.
فدایی ادامه داد: در این پویش، مراکز مشاوره بیماری های رفتاری به مردم معرفی می شود تا افراد با مراجعه به این مراکز تحت مشاوره قرار بگیرند.
پویش «من هم تست اچ آی وی میدهم» با ۲ هدف «بیماریابی در جمعیتهای کلیدی» و «اطلاعرسانی و دسترسی همگانی به آموزش و آزمایش» توسط وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی در حال اجراست.
آزمایش تشخیصی «اچ آی وی» در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری بصورت کاملا محرمانه و رایگان در دسترس است.
آدرس مراکز ارائه دهنده خدمت تشخیص اچآیوی نیز از طریق سایت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر در دسترس عموم است.
استان اصفهان بیش از پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که امور بهداشتی و درمانی حدود پنج میلیون نفر از آنها بر عهده دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و امور ۴۰۰ هزار نفر دیگر برعهده دانشگاه علوم پزشکی کاشان است.