این روزها بار دیگر و برای چندمین بار از خیابان آذر رد می شوم، ناخوداگاه سعی می کنم به اطرافم نگاه نکنم اما درست در تقاطع خیابان آذر و عباس آباد جایی که ساختمان بزرگی در جوار مادی فرشادی تخریب شده است، چشمم به تنه درختی می افتد که خرده های چوب کنارش نشان می دهد یک بار دیگر، شبانه و دور از چشم مردم این منطقه که اتفاقا بسیار حساس هستند، قطع شده است، منظره پیش رویم درست شبیه روزهایی است که ابتدای خیابان آذر از درخت خالی شده بود، اکنون یک منطقه روبروی زمین خالی، تهی از درخت چنار!
فاطمه کازرونی: روزها و روزها چشم می بندم بر جالی خالی درختان چنار که در ابتدای خیابان «آذر» سایهسار خیال انگیز این خیابان تاریخی را خدشه دار کرده است، برخی روزها و در جست و جوی سوژههای شهر، وقتی از خیابان آذر رد می شوم، واقعا چشمانم را می بندم تا با ترس از آینده این شهر، جای خالی درختان چناری را نبینم که تا چندی قبل سر به فلک کشیده و سایه گستر خیابان بودند و به یاد نیاورم که مسئولان شهرم هیچ کدام سهل انگاری در این ارتباط را نمی پذیرند.
وقتی با اعضای شورای شهر در ارتباط با قطع گسترده درختان صحبت می کنم، بدون استثنا این امر را به نفع مردم شهر می دانند! و از دستگاهی صحبت می کنند که تنه درختان چنار را اسکن می کند و با هوش ناب خود! درک میکند که این درخت باید از ریشه قطع شود اما هیچ کدام جواب سوال من را نمی دهند که چرا تنه درختان کاملا سالم است که همین امر به گفته کارشناسان بیولوژی و محیط زیست نشان از سلامت کل درخت دارد؛ چرا درختان عباس آباد، کمال اسماعیل و غیره با وجود تخریب و خالی شدن از پایه، توسط گذشتگان با تجربه ترمیم شده اند اما درختان دیگر در طول سالهای اخیر به جرم خشک شدن شاخه ها از ریشه، قطع شده اند.
البته همه اینها تقصیر دستگاه به اصطلاح هوشمندی که است که نور صالحی رئیس شورای شهر در گفت و گو با خبرآنلاین بیان می کند که توسط دانشگاه صنعتی اصفهان اختراع شده است اما وقتی به سراغ مصاحبه با مسئولان دانشگاه صنعتی می روم متوجه این نکته می شوم که این دستگاه هیچ ارتباطی با این دانشگاه فاخر کشور ندارد بلکه از یک شرکت دانش بنیان بی نام و نشان در استان مجاور خریداری شده است!
این روزها بار دیگر و برای چندمین بار از خیابان آذر رد می شوم، ناخوداگاه سعی می کنم به اطرافم نگاه نکنم اما درست در تقاطع خیابان آذر و عباس آباد جایی که ساختمان بزرگی در جوار مادی فرشادی تخریب شده است، چشمم به تنه درختی می افتد که خرده های چوب کنارش نشان می دهد یک بار دیگر، شبانه و دور از چشم مردم این منطقه که اتفاقا بسیار حساس هستند، قطع شده است، این درخت را بارها دیده ام و می شناسمش، حالا منظره پیش رویم درست شبیه روزهایی است که ابتدای خیابان آذر از درخت خالی شده بود، یک منطقه وسیع روبروی زمین خالی، تهی از درخت چنار.
عکس را به یکی از اعضای شورای شهر نشان می دهم، وی برخلاف دفعات قبل این بار می پذیرد که این درخت کاملا سالم و بدون دلیل قطع شده است اما با اشاره به زمین خالی روبروی درخت معتقد است توسط افرادی سودجو برای ساخت مجتمع تجاری در این منطقه قطع شده است، نمی دانم شاید درست می گوید اما یعنی به همین راحتی موضوع برای مردم نیز توجیه خواهد شد؟!
اینجا دیگر خیابان تاریخی اصفهان نیست!
تا آخر خیابان وضعیت عجیبی حکمفرماست، حالا دیگر وقتی به پل آذر می رسیم، جای خالی درختان در ذوق نمی زند بلکه درختان توت و انواع دیگر درختان جایگزین آنها شده است، اینجا دیگر خیابان «آذر تاریخی اصفهان» نیست، نمی دانم باز هم تقصیر را بیاندازم گردن همان دستگاه، همان گونه که مسئولان اصفهان، بدون استثنا این کار را می کنند، یا مشکل را حضور غیرکارشناسان در در جایگاه های تخصصی بدانم چرا که وقتی با یکی از مسئولان پارک ها و فضای سبز اصفهان در ارتباط با اهمیت درختان چنار برای اصفهان از نظر کارشناسی صحبت می کنم خیلی راحت و بی دغدغه به من می گوید که از سخنانم سر درنیاورده است و بهتر است یک روز در این مکان حضور یافته و با کارشناس این بخش صحبت کنم و شماره تلفنش را به من می دهد.
می خواهم همانند برخی مسئولان تقصیر را بیاندازم گردن خشکسالی اما خیابانهای متعددی دراصفهان را به یاد می آورم که هنگام آبیاری با سهل انگاری تمان تا کف پیاده رو از آب پوشیده شده است، تصویر روزهایی پیش چشمانم زنده می شود که که تا یک متری تنه درختان در پارک لاله خیسِ آب است از سهل انگاری پارکبان.
هزاران خاطره و موضوع همزمان در ذهنم می چرخد؛ حالا یاد صحبت یکی از شهروندان می افتم که وقتی به کارشناس پارک ها و فضای سبز می گوید که «کاری نکنید چنارهای اصفهان هم مثل نارون ها از میان بروند»، از وجود این درختان در اصفهان اظهار بی اطلاعی کرده است در حالی که هیچ شهروند اصیل اصفهانی نیست که حداقل یک بار گذرش به منطقه معروف نارون اصفهان نیافتاده باشد و از تاریخ نارون ها چیزی نداند! و عجیب نیست اینها چرا که گرچه شهردار اصفهان در نشست خبری اخیر خود، در جواب ما برای اعتراض به قطع درختان اصفهان، منکر قطع درختان نشد اما قطع آنها را به واسطه همین دستگاه کاملا علمی دانست و یکی از اعضای شورای شهر نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرآنلاین تشخیص این دستگاه را معتبرتر از نظر کارشناسان و دانشگاهیان برشمرد!!
درختانی که شبانه و در سابه بی اطلاعی رسانه ها در ناژوان قطع شد!
می خواهم به چیزی فکر نکنم و مثل برخی فقط سر به تاسف تکان دهم اما تنه هر درخت من را به یاد صدها درخت علامت گذاری شده در منطقه ناژوان با خطوط ضربدر یا دایره ای سرخ رنگ می اندازد که شهرداری اصفهان همین اسفندماه گذشته شبانه قطع و درختان دیگری را جایگزین آنها کرد ( تصاویر موجود است) و سکوت رسانه ای جواب همه اینها بود.
چگونه دانش شیخ بهایی و دانشمندان هم عصرش را که صدها سال بعد را نیز در طومار شیخ بهایی، طرح ریزی مادی ها، ساخت مساجد و کاشت درخت چنار در اصفهان در نظر گرفته است، در کنار همه این سوالهای بی جواب بگذارم؟!
هر بار در سفر به مشهد مقدس از کنار مزار شیخ بهایی رد می شوم، حس می کنم سرزنشگرانه به من می نگرد و من به عنوان یک اصفهانی حرفی برای گفتن ندارم غیر از این که هر بار به او قول می دهم به عنوان یک ایرانی اجازه ندهم، آنچه سالها با تجربه، دانش و دغدغه برای نصف جهان گرد آوری کرده است، در سایه یک شی بیجان از میان برود و مگر نه اینکه هوش مصنوعی به خودی خود معنا ندارد و باید از هوش انسان های بزرگ و کارشناسان بهره گیرد؟!
هنوز درخت چنار بهترین انتخاب برای اصفهان است
و چه بگویم وقتی مسئولان شهرم نمی دانند که به گفته اعضای هیئت علمی دانشگاه های اصفهان هنوز درخت چنار بهترین انتخاب برای اصفهان است چراکه ۲۰ برابر آب مصرفی خود به دلیل تعداد و نوع برگ های خود سایه و خنکی به همراه دارد و در جای خالی درختان چناری که حتی پاجوش های آنها را قطع می کنند!، توت و درختان سوزنی شکل می کارند، غافل از اینکه درخت توت ده ها برابر آب مصرفی گرما به همراه دارد و درخت سوزنی شکل مخصوص مناطق سردسیری است و حتی در کاهش آلودگی نقشی ندارد و با افتخار به من از تلاش برای حذف درخت چنار در نصف جهان می گویند؛ چگونه دانش شیخ بهایی و دانشمندان هم عصرش را که مسائل صدها سال بعد را نیز در طومار شیخ بهایی، طرح ریزی مادی ها، ساخت مساجد و کاشت درخت چنار در اصفهان در نظر گرفته اند، در کنار همه این سوالهای بی جواب بگذارم؟!
ما به زودی در گزارش هایی مفصل به همه این موارد در صحبت با مسئولان اصفهان، اساتید دانشگاه و کارشناسان محیط زیست خواهیم پرداخت اما تصاویر موجود نیز حرف های زیادی برای گفتن دارد.