گامهای بلندی برای تامین مسکن نخبگان اصفهان با اقداماتی مانند انعقاد تفاهمنامه همکاری با نهادهای مختلف برداشته شده بهطوریکه به گفته مسوولان ارشد کشور، اصفهان در این زمینه از استانهای پیشتاز است.
اصفهان بهعنوان یکی از قطب های علم و فناوری کشور از حدود ۲۰۰ موسسه آموزش عالی و پژوهشی فعال با حدود ۲۰۰ هزار دانشجو و سه هزار و ۵۰۰ عضو هیات علمی برخوردار است؛ از طرفی این خطه با سهم ۱۰ درصدی از کل شرکتهای دانش بنیان کشور، رُتبه دوم را از این لحاظ در بین استانها دارد.
این استان نخستین و تنها شهرک علمی و تحقیقاتی کشور را در خود دارد که ایده ایجاد پارکهای علم و فناوری از آن شکل گرفت و امروزه یکی از بزرگترین مجموعه های دانش بنیان ایران با حدود ۷۰۰ واحد و شرکت فناور و حدود بهشمار میآید؛ حدود ۹ هزار و ۵۰۰ نفر از دانشآموختگان دانشگاهی در این شرکت ها مشغول کار هستند که حدود ۶۵۰ نفر از آنها مدرک تحصیلی دکترا دارند.
اصفهان با توجه به ظرفیتهای بی بدیلی که در بخش علم و فناوری، پژوهش و شرکت های دانش بنیان دارد از نخبگان و سرآمدان علمی و تحقیقاتی بسیاری برخوردار است که رفع نیازها و دغدغه های آنها در دستور کار مسوولان استانی و کشوری قرار دارد.
در این پیوند، تامین مسکن نخبگان یکی از اولویتهای بنیاد ملی نخبگان بهویژه در دولت چهاردهم بوده بهطوریکه معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهور نیز همواره بر این موضوع تاکید داشته است.
حسین افشین در سفری که شهریور امسال به اصفهان داشت، تاکید کرد که تامین مسکن نخبگان در دستور کار و اولویت این معاونت و بنیاد ملی نخبگان قرار دارد؛ به گفته وی، اگر معیشت و مسکن نخبگان بهخوبی فراهم شود سبب تمرکز بیشتر آنها بر روی کارهای علمی و فناوری می شود و این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در اواخر تابستان امسال از مذاکره هایی با مسوولان برای تامین زمین مسکن نخبگان اصفهان خبر داد و در آذر ماه بود که اعلام کرد اصفهان در این زمینه جزو سه استان پیشتاز کشور بهشمار میآید.
افشین با اشاره به تلاش صورت گرفته برای اصلاحات لازم در لایحههای قانونی بهمنظور تأمین مسکن نخبگان، تصریح کرد که در سفرهای استانی این موضوع در حال پیگیری بوده و در برخی از استانها مانند اصفهان اقدامهای خوبی صورت گرفته است.
امضای تفاهمنامه تامین مسکن نخبگان اصفهانی
با توجه به اهمیت موضوع تامین مسکن نخبگان، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان اسفند امسال تفاهمنامهای در این زمینه امضا کردند؛ این تفاهمنامه با هدف تأمین مسکن مناسب برای نخبگان و استعدادهای برتر به امضای طرفین رسید.
بر اساس این تفاهمنامه، اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان متعهد شد تا مسکن نخبگان و استعدادهای برتر را در قالب طرح نهضت ملی مسکن تأمین کند و در صورت کمبود زمین و با موافقت شورای عالی شهرسازی و معماری با الحاق اراضی به شاهینشهر اقدام لازم برای رفع آن انجام شود.
همچنین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری متعهد شد تا در یک ماه فهرست نخبگان و استعدادهای برتر را به تفکیک شهر و اولویتبندی به اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان معرفی کند؛ پیگیری و معرفی نخبگان به بانک مرکزی برای استفاده از تسهیلات مسکن ویژه نخبگان از دیگر تعهدات این معاونت در تفاهمنامه مذکور است.
به گفته رییس بنیاد نخبگان استان اصفهان، انتظار میرود اجرایی شدن این تفاهمنامه به جذب و نگهداشت نخبگان و ایجاد بستر مناسب برای حمایت هرچه بیشتر از آنها منجر شود زیرا مسکن یکی از موضوعهای مهم و اساسی برای حمایت از استعدادهای برتر و سرآمدان علمی و فناوری کشور است.
ساره گلی با اشاره به نقش نخبگان در توسعه علمی، فرهنگی و اقتصادی کشور، افزود: فراهم آوردن شرایط مناسب برای زندگی و سکونت این افراد نه تنها موجب افزایش بهرهوری و انگیزه آنها میشود بلکه بهطور مستقیم به پیشرفت علمی کشور کمک خواهد کرد.
وی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان با توجه به اهمیت این موضوع، برنامههای راهبردی متعددی برای حمایت از نخبگان در زمینه مسکن دارد، گفت: یکی از اهداف این برنامهها، تأمین مسکن مناسب و مقرون بهصرفه برای نخبگان است تا آنها بدون دغدغه مالی و مسکن بتوانند به تحقیقات، تحصیل و توسعه علمی خود ادامه دهند.
تخصیص ظرفیت مازاد برای نخبگان در نهضت ملی مسکن
رییس بنیاد نخبگان استان اصفهان به اقدامات این بنیاد در همکاری با نهادهای مختلف برای تأمین مسکن نخبگان اشاره و اظهار کرد: این اقدامات شامل عقد تفاهمنامه با اداره کل مسکن و شهرسازی اصفهان جهت تخصیص ظرفیت مازاد و خالی برای ثبتنام نخبگان و استعدادهای برتر استان در طرح نهضت ملی مسکن است.
گلی به توافق با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای واگذاری تعدادی از واحدهای پروژه مسکن شاهینشهر به نخبگان و استعدادهای برتر استان نیز اشاره و اضافه کرد: این اقدامات بهمنظور حفظ و جذب نخبگان در استان بهویژه برای افرادی که در مراحل ابتدایی یا میانه زندگی حرفهای خود هستند، صورت میگیرد.
رییس بنیاد نخبگان اصفهان تاکید کرد: تفاهمنامه های مذکور بهعنوان یک پل ارتباطی میان نخبگان و نهادهای دولتی و اجرایی می تواند بسیاری از موانع موجود در مسیر تأمین مسکن نخبگان را برطرف کند.
ضرورت اقدامات تکمیلی برای مسکن نخبگان
رییس بنیاد نخبگان اصفهان در پاسخ به این پرسش که آیا عقد این تفاهمنامه ها برای تامین مسکن نخبگان کافی است، گفت: در کنار عقد تفاهمنامهها و همکاریهای بین اداری، اقدامات دیگری نیز برای تأمین مسکن نخبگان نیاز است.
وی افزود: مسکن نخبگان بهویژه در استانهایی مانند اصفهان که بهعنوان قطب علمی، صنعتی و فرهنگی شناخته میشود باید بهگونهای طراحی و برنامهریزی شود که علاوه بر پاسخگویی به نیازهای مسکن به حفظ و جذب نخبگان کمک کند.
گلی با بیان اینکه در این زمینه، اقدامات دیگری نیز میتواند تکمیلکننده تفاهمنامههای موجود باشد، خاطرنشان کرد: گام بعدی تسهیلگری برای بهرهبرداری نخبگان از زمینهای موجود خواهد بود.
شرایط استفاده نخبگان از طرح تامین مسکن
بنا به اعلام بنیاد نخبگان استان اصفهان بر اساس تفاهمنامه میان این نهاد با اداره کل را و شهرسازی استان برای تأمین مسکن نخبگان و استعدادهای برتر در نهضت ملی مسکن، تخصیص پروژه یا واگذاری زمین در قالب گروه ساخت برای متقاضیان نخبه که در سامانه مرتبط ثبت نام کردند و در شهرهایی که این اداره کل دارای ظرفیت خالی و زمین باشد، صورت می گیرد.
همچنین در صورت کمبود زمین برای نخبگان باقیمانده و با موافقت شورای عالی شهرسازی و معماری با الحاق اراضی ۸۳۰ هکتاری به شهر شاهینشهر در این زمینه اقدام و تخصیص خواهد شد.
تفاهمنامه بنیاد نخبگان اصفهان با اداره راه و شهرسازی استان مشمول افرادی میشود که شرایط خاصی را برای ثبتنام در طرح نهضت ملی مسکن داشته باشند؛ مشمولین طرح شامل متقاضیانی است که خود و همسر آنها نباید در پنج سال گذشته، مالک زمین یا واحد مسکونی بوده باشند، همچنین از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ نیز نباید از امکانات نهادهای عمومی و غیردولتی برای تأمین مسکن (شامل زمین مسکونی، واحد مسکونی، تسهیلات خرید یا ساخت مسکن) استفاده کرده باشند.
این نکته قابل ذکر است که نخبگان تأیید شده توسط بنیاد ملی نخبگان میتوانند بدون نیاز به شرایط تأهل یا سرپرست خانوار بودن در این طرح ثبتنام کنند؛ این مورد بهطور خاص برای نخبگانی است که برگزیده طرح ها و تسهیلات بنیاد ملی نخبگان باشند.
متقاضی باید حداقل پنج سال سابقه سکونت در شهر محل تقاضای خود در پنج سال اخیر را داشته باشد و برای ثبتنام فرم «ج» مسکن ملی را تکمیل کند و ارائه دهد، این فرم مربوط به ثبتنام در طرحهای دولتی برای دریافت تسهیلات مسکن است.
بنیاد نخبگان استان اصفهان اعلام کرد: محل اجرای طرح نهضت ملی مسکن معمولا در شهرهایی است که نیاز به تأمین مسکن برای گروههای مختلف اجتماعی از جمله نخبگان وجود دارد؛ این طرح ممکن است در مناطقی از اصفهان که امکان توسعه و ساخت مسکن جدید وجود داشته باشد اجرا شود. علاوه بر این احتمال دارد در مناطقی از استان که نخبگان نیاز به سکونت دارند مانند نواحی نزدیک به دانشگاهها یا مراکز تحقیقاتی، برای تخصیص زمین بهمنظور ساخت مسکن اقدام شود.
به گفته رییس بنیاد نخبگان استان اصفهان، با توجه به این شرایط، تفاهمنامه این بنیاد با اداره کل راه و شهرسازی اصفهان میتواند بستر مناسبی برای تامین مسکن نخبگانی که شرایط مذکور را دارند، فراهم کند، همچنین این طرح بهویژه برای نخبگانی که تاکنون از تسهیلات دولتی مسکن استفاده نکردهاند، فرصت مناسبی بهمنظور برخورداری از مسکن با شرایط مساعد است.
حدود چهار هزار نُخبه و سرآمد علمی در استان اصفهان تاکنون زیر پوشش حمایتها و تسهیلات بنیاد نخبگان قرار گرفتهاند.