کد خبر:26978
پ
۱۷۱۶۱۶۶۵۲

ناترازی نیروی انسانی در اصفهان یک تهدید جدی است

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان گفت: امروز در کنار ناترازی‌های مبتلابه گوناگون، اصفهان با ناترازی نیروی انسانی نیز مواجه است و اگر برای حل این مشکل کاری صورت نگیرد، به تهدیدی جدی در استان تبدیل می‌شود. کوروش خسروی روز یکشنبه در آیین تکریم و معارفه مدیرکل سایق و سرپرست جدید آموزش فنی و حرفه‌ای […]

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان گفت: امروز در کنار ناترازی‌های مبتلابه گوناگون، اصفهان با ناترازی نیروی انسانی نیز مواجه است و اگر برای حل این مشکل کاری صورت نگیرد، به تهدیدی جدی در استان تبدیل می‌شود.

کوروش خسروی روز یکشنبه در آیین تکریم و معارفه مدیرکل سایق و سرپرست جدید آموزش فنی و حرفه‌ای استان در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان افزود: امروز در استان از یکسو با خیل عظیم جوانان با استعداد اما فاقد مهارت مواجهیم که در بهترین حالت، تنها توانایی کار در تاکسی‌های اینترنتی را دارند و از سوی دیگر کارخانجات صنعتی و بنگاه‌های اقتصادی ما بدنبال جذب نیروی کار هستند.

وی یادآور شد: امروز بنگاه‌های صنعتی حتی در تامین انباردار و راننده لیفتراک(بالابر) هم با مشکل مواجهند و بی‌توجهی به کانون‌های نیازمند اشتغال، یک دلیل کمبود و نبود نیروی کار در برخی از مشاغل استان است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان تاکید کرد: نیروی انسانی آموزش دیده و کارآمد از مهمترین زیرساخت‌های توسعه و پیشرفت کشور است و اگر به این رکن مهم توسعه توجه نشود نمی‌توانیم به مشکلات خود غلبه کنیم.

خسروی اضافه کرد: ارائه آموزش‌های مهارتی در دانشگاه‌ها و مراکز فنی و حرفه‌ای خوب است اما بسیاری از نیازمندان واقعی کار، شانس استفاده از این آموزش‌ها را ندارند لذا باید آموزش‌های مهارتی را وارد عرصه‌هایی کرد که تجمع نیروی نیازمند به کار در آنها وجود دارد.

وی تصریح کرد: اکنون چهار تا پنج هزار نیروی انسانی مستعد و آماده بکار در زندان‌های استان وجود دارد که می‌توان با ارائه آموزش‌های مهارتی، زمینه اشتغال و زندگی شرافتمندانه را برای آنها ایجاد کرد و مانع بازگشتشان به زندان شد و در عین حال هزینه نگهداری آنها را که بر دوش قوه قضاییه و دولت است، کاهش داد.

معاون استاندار اصفهان یادآور شد: ارائه آموزش‌های مهارتی در پادگان‌ها، چندان ثمربخش نبوده است و ضرورت دارد کیفیت آموزش‌ها را در این حوزه افزایش داد و از فرصت خدمت سربازی برای تامین نیروی ماهر، بیشتر استفاده کرد.

وی تصریح کرد: توسعه پایدار استان تنها با توسعه مبتنی بر نگرش موسوم به «آب صفر»(توسعه بدون مصرف آب) میسر خواهد شد، از این رو در آموزش های مهارتی باید به فناوری‌های نو بویژه در زمینه‌های مبتنی بر فناوری اطلاعات و انرژی‌های جدید بیشتر توجه شود

در این مراسم «فریده روشن» به سمت سرپرست جدید اداره‌کل آموزش فنی و حرفه ای استان اصفهان، منصوب و وی جانشین «محمدرضا مصلحی»، سرپرست پیشین این اداره کل شد.

روشن در استان، سابقه ریاست اداره آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای، ریاست دانشگاه علمی کاربردی فنی و حرفه‌ای، ریاست مرکز آموزش هتلداری، گردشگری و فناوری اطلاعات، ریاست دپارتمان تخصصی کسب و کار و کارآفرینی، عضویت در کمیته پژوهش و شورای معاونان اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای عضویت در کمیسیون امور بانوان و خانواده استانداری و عضویت در شورای اسلامی شهر اصفهان در دوره پنجم را در کارنامه خود دارد.

اصفهان ۵۴ مرکز فنی و حرفه‌ای دولتی و حدود یک هزار و ۲۵۰ آموزشگاه آزاد فعال بخش خصوصی دارد.

 

ناترازی نیروی انسانی در اصفهان تهدیدزاست

منبع
ایرنا
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید