کاتچین و کافئین موجود در چای سبز در درازمدت میزان متابولیسم را به طور نامحسوسی افزایش میدهند و به مرور زمان منجر به سوزاندن کالری بیشتر میشوند. طبق برخی از پژوهشها، مصرف منظم چای سبز از بازیابی و برگشت اضافهوزن جلوگیری میکند و برای مدیریت و حفظ وزن ایدئال در طولانیمدت مفید است.
الهه جعفرزاده: سالهاست که مصرف چای سبز را با مدیریت و کاهش وزن مرتبط میدانند. برخی مطالعات این مسئله را تأیید میکنند و نشان میدهند که در کنار رعایت عادات سالم (تغذیه و ورزش)، نوشیدن چای سبز به کاهش وزن کمک میکند. به طور مثال، نوشیدن چای سبز، به خصوص در حین ورزش متوسط، با سطوح بالای کاتچین خود میتواند اکسیداسیون چربی را بهبود بخشد. این بدان معناست که مصرف چای سبز یا عصاره چای سبز قبل از تمرین میتواند چربی سوزی را در طول فعالیت افزایش دهد.
این پتانسیل از ترکیبات طبیعی آن مانند کاتچین و کافئین ناشی میشود که ممکن است باعث اکسیداسیون چربی و افزایش سرعت متابولیسم شود. تحقیقات نشان داده است که چای سبز از طریق افزایش چربیسوزی و کمک به افزایش مصرف کالری، به کاهش وزن کوتاه مدت کمک میکند.
هرچند این اثرات ممکن است اندک باشد، اما هنگامی که با یک رژیم غذایی متعادل و برنامه ورزشی منظم ترکیب شود، میتواند به افزایش متابولیسم و لاغری کمک کند.
بهترین زمان نوشیدن چای سبز برای چربیسوزی
چای سبز میتواند به بدن شما کمک کند چربی بیشتری بسوزاند، به خصوص اگر فردی فعال و پرتحرک هستید. ترکیبات طبیعی موجود در چای سبز، به ویژه EGCG (نوعی آنتی اکسیدان)، استفاده از چربیهای ذخیره شده جهت انرژی را برای بدن آسانتر میکند. بنابراین، نوشیدن چای سبز قبل از تمرین میتواند به شما در سوزاندن چربی بیشتر در طول ورزش کمک کند.
برای کسب نتیجه مطلوب سعی کنید چای سبز را در روز بنوشید. اگر آن را خیلی نزدیک به زمان خواب بنوشید، به دلیل دارا بودن کافئین میتواند بر روند خواب تأثیر بگذارد.
چهار نوع چای که در کاهش وزن مؤثرند
مواد مغذی کلیدی در چای سبز
چای سبز حاوی بسیاری از ترکیبات طبیعی مانند کاتچین، کافئین و آنتی اکسیدانها است؛ که هریک به نحوی به سلامت بدن کمک میکنند:
کاتچینها (به ویژه EGCG)
یکی از مهمترین اجزای چای سبز کاتچین (نوعی فلاونوئید و آنتی اکسیدان قوی) است. در این میان، اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته و به دلیل مزایای بالقوه برای سلامتی از جمله مدیریت وزن، بهبود سلامت قلبی عروقی و کاهش خطر بیماریهای مزمن شناخته شده است. کاتچینها نقش مهمی در افزایش متابولیسم، چربیسوزی چربی و ارتقای سلامت کلی دارند.
کافئین
چای سبز حاوی کافئین است؛ یک محرک طبیعی که باعث تقویت انرژی و افزایش هوشیاری ذهنی میشود. در حالی که چای سبز کافئین کمتری نسبت به قهوه دارد، اما همچنان تأثیر قابل توجهی بر سطوح انرژی و عملکرد شناختی دارد. کافئین موجود در چای سبز میتواند به افزایش کالریسوزی و بهبود عملکرد ورزشی کمک کند. به طور معمول، یک فنجان چای سبز حاوی حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیگرم کافئین است که میتواند گزینه مناسبتری برای کسانی باشد که به کافئین حساسیت دارند.
پاسخ به یک سوال همیشگی/ کافئین مصرف کنیم یا نه؟
آنتی اکسیدانها
علاوه بر کاتچین، چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است که به مبارزه با استرس اکسیداتیو و خنثی کردن رادیکالهای آزاد در بدن کمک میکند. این آنتی اکسیدانها نقش حیاتی در کاهش خطر بیماریهای مزمن، حفظ سلامت قلب و ارتقای سلامت کلی دارند.
طیف متنوعی از آنتی اکسیدانها، از جمله ویتامین C، در چای سبز وجود دارند که آن را به یک نوشیدنی مغذی تبدیل میکنند.
افزایش متابولیسم در پی مصرف چای سبز
به لطف کافئین و سایر ترکیبات طبیعی، چای سبز قادر است متابولیسم را تاحدودی تقویت کند. این بدان معناست که شما میتوانید با نوشیدن روزانه چای سبز، مقداری کالری اضافی بسوزانید. اگرچه این یک راه حل جادویی برای کاهش وزن نیست، اما به بدن کمک میکند تا به مرور، کالری را به طور مؤثرتری بسوزاند.
کنترل اشتها با مصرف چای سبز
برخی از افراد مدتی پس از مصرف چای سبز متوجه میشوند که این نوشیدنی به کاهش اشتهای آنها و داشتن یک برنامه غذایی سالم کمک میکند. اگرچه این تأثیر از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما به صورت عام مصرف منظم چای سبز میتواند به شما کمک کند کمی احساس رضایت داشته باشید و از خوردن میان وعدههای بیفایده جلوگیری کنید.
چه مقدار چای سبز باید در روز مصرف کرد؟
برای اکثریت، نوشیدن دو تا سه فنجان چای سبز در روز نقطه شروع خوبی برای بهرهمندی از خواص آن است. با این حال، مقدار ایدئال میتواند بسته به عواملی مانند سن، سلامت کلی و سطح فعالیت متفاوت باشد.
چای بنوشیم یا آب؟
آیا چای سبز برای همه بیخطر است؟
چای سبز به طور کلی برای اکثر افراد ضرری ندارد است، اما چند نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- برخی افرادی که به کافئین حساسیت دارند، یا افرادی که دارای مشکلات قلبی یا اختلالات اضطرابی هستند، با مصرف مکرر چای سبز ممکن است عوارض جانبی خفیفی را تجربه کنند؛ مانند بیقراری یا مشکل خواب.
- نوشیدن مقادیر زیاد چای سبز با معده خالی، به دلیل محتوای تانن و کافئین، میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع شود.
- به زنان باردار یا شیرده توصیه میشود که مصرف کافئین را محدود کنند زیرا کافئین اضافی میتواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر بگذارد. به همین منظور زنان باردار بهتر است چای سبز ننوشند یا خیلی محدود بنوشند.
- چای سبز ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. به عنوان مثال، چای سبز به دلیل محتوای ویتامین K ممکن است با رقیق کنندههای خون مانند وارفارین تداخل داشته باشد و به طور بالقوه بر اثربخشی دارو تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است بر نحوه متابولیسم بدن درخصوص داروهای ضد افسردگی خاص تأثیر بگذارد.
منابع: rexmd ، medicalnewstoday