می گویند «مشک آن است که خود ببوید» و «عطرین وطن خواه» از آن عطرهایی است که رایحه خوش آن را تا چند فرسخی و البته تا مدتها میتوان استشمام کرد و از آن امید و انرژی گرفت. رایحه ای که نویدبخش آینده ای روشن برای دیار نصف جهان و ایران با حضور نوجوانانی چون «عطرین» خواهد بود. آینده سازان پرانرژی و تلاشگری که مصمم هستند با ایدهها و پژوهشهای خود در راه آبادانی وطن گام بردارند. این نوجوان ۱۵ ساله که در کلاس نهم درس میخواند از سه سال پیش سفر خود در وادی تحقیق و پژوهش را با هدف و برنامه ریزی آغاز کرده است و حالا با پشتکار و اراده خود در این مسیر به جایی رسیده که عنوان پژوهشگر حرفهای کشور را به خود اختصاص داده است.
- عطرین، چه مسیری طی کردی و چه رتبه هایی به دست آوردی که حالا به عنوان پژوهشگر حرفه ای کشور شناخته و معرفی شدهای؟
سال گذشته رتبه برتر کشور در رشته سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی را به دست آوردم و امسال هم برای دومین سال پیاپی در این زمینه موفق شدم؛ با این تفاوت که این بار توانستم رتبه اول کشور را در رشته سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی از آن خود کنم. همچنین موفق به کسب رتبه اول کشور در رشته علوم و فنون هسته ای و رتبه سوم کشور در شاخه زیست فناوری در سال جاری شدم. در جشنواره نوجوانان خوارزمی کشور در محور ریاضات هم مقام سوم کشوری را کسب کردم و در جشنواره نوجوانان خوارزمی در محور ریاضی در استان اول شدم.
- فعالیتهای پژوهشیات را از چه سالی شروع کردی؟
از کلاس ششم دبستان، در آن زمان با راهنمایی معاون مدرسه با پژوهش سراهای دانش آموزی آشنا شدم و به صورت حرفه ای با شرکت در جشنوارههای علمی پژوهشی به فعالیت پژوهشی پرداختم و طرح ارائه دادم. طرحی که در آن سال ارائه کردم هم درباره سلولهای بنیادی بود که حائز رتبه اول استان شد و همین موضوع باعث شد با کسب تجربه در این زمینه در سالهای بعد نیز در این جشنوارهها شرکت کنم تا اینکه امسال از رتبه اول استان به رتبه اول کشور رسیدم.
- چه شد که ایده پرداختن به طرح سلولهای بنیادی در ذهنت شکل گرفت؟
باتوجه به مشکلات روز جامعه در زمینه پزشکی، بررسی این معضلات و اینکه چطور میتوان آنها را رفع کرد دغدغه من شد و متوجه شدم بهترین راه برای آن سلولهای بنیادی است. با تحقیقاتی که انجام دادم و مطالعه گسترده در این زمینه و همچنین حضور در وبینارها و سمینارهای مختلف در این باره، نتایجی را به دست آوردم که آنها را به صورت پویانمایی وتولید محتوا ارائه کردم.
- آیا مشکلات شهر اصفهان و ارائه راهکار برای رفع آنها هم جزو دغدغههای تو هست؟
بله، کاملاً! امسال طرح انرژیهای نوین و علوم و فنون هسته ای که ارائه کردم دقیقاً بر اساس همین موضوع دغدغههای شهرم پیگیری شد که مهمترین آنها آلودگی هوای اصفهان و همچنین خشکی زاینده رود است. اینها دغدغههای من است که بر این اساس در این دو رشته تولید محتوا انجام دادم.
- فکر میکنی آیا همه همسن و سال های تو اگر به ورود در این حوزه علاقهمند باشند به موفقیت میرسند؟
قطعاً میتوانند؛ چراکه خواستن توانستن است. من معتقدم هر شخصی به هرچیزی که میخواهد میرسد به شرط آنکه هدف داشته باشد و با اراده و تلاش برای هدفش برنامه ریزی بکند. کافی است در این زمینه مطالعه کافی انجام دهند و اولویت بندی کنند.
- عطرین! غیر از کتابهای درسی وکتابهای علمی، مطالعه آزاد هم داری؟
بله، من معمولاً به کتابخانه مرکزی اصفهان میروم وکتابهای زیادی مطالعه میکنم. ضمن اینکه برای تحقیقاتم در کارگاه ها، وبینارها و سمینارهای مختلف نیز شرکت میکنم.
- یعنی تمام وقت تو صرف مطالعه میشود؟ تفریح دیگری هم در برنامههای نوجوانی مثل تو هست؟
حتماً هست و قطعاً هست. من فعالیتهای جانبی دیگری هم انجام میدهم؛ مثلاًکلاس هندبال میروم، در داوری جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان امسال شرکت کردم و فعالیتهای دیگری هم انجام میدهم (با خنده). علاوه بر اینها من خبرنگار پانا هم هستم و در زمینههای گردشگری و علمی و هرچیزی که مربوط به دانش آموزان باشد در این خبرگزاری دانش آموزی فعالیت میکنم.
- رابطهات با فضای مجازی چطور است؟ پژوهشگری به سن و سال تو چقدر وقتش را در فضای مجازی میگذراند؟
من خیلی از فضای مجازی استفاده میکنم. به نظرم بستگی دارد هرفردی خودش چطور از این فضا بهره ببرد. من وقتی مفهوم برخی مطالب برایم مبهم است برای درک بهتر آن و تحقیق بیشتر درباره آن سراغ فضای میروم. ضمن اینکه بعضی از کتابها را در فضای مجازی مطالعه میکنم چون نسخه چاپی همه کتابها را نمیتوان تهیه کرد و من پی دی اف آنها را دانلود کرده و میخوانم. مهمتر از همه اینکه من خیلی به پادکست علاقه مندم و هم پادکستهای علمی گوش میکنم و هم شبها قبل از خواب پادکستهای داستانی گوش میکنم.
- تو با این حجم از فعالیت کی استراحت میکنی؟
(با خنده) من صبح زود بیدار میشوم و معمولاً تا ۱۲ شب بیدارم، گاهی ۵ ساعت بیشتر نمیخوابم، آن هم اگر بتوانم؛ سعی میکنم وقتم را با انجام دادن تحقیق و مطالعه، مفید سپری کنم.
- چه انتظاری از مسئولان و مدیران داری؟
با توجه به اینکه سه سال است که در حوزه سلولهای بنیادی مطالعه و تحقیق میکنم، دوست دارم مطالب و انیمشین هایی که در این زمینه تهیه کرده ام را به صورت کتاب چاپ کنم؛ یعنی هرسال یک کتاب به صورت داستانی. نسخه اولیه این کتابها را به صورت مصور آماده کرده ام؛ اما برای چاپ و انتشار آنها از مسئولان انتظار دارم که حمایتم کنند.
- آیا مدیران و کادر آموزشی مدرسه تا کنون از تو حمایت کردهاند؟
قطعاً، هر جایی موفقیتی حاصل میشود عده و گروهی از افراد مشوق و حامی هستند و مدرسه نیز مشوق من بوده. مهمتر از همه اما نقش مادرم در این زمینه بوده که میخواهم از او تشکر کنم. مادر من، بهترین حامی ومشوق من بوده است. اقداماتی که مادرم برای به موفقیت رسیدن من انجام داده برایم بی نهایت ارزشمند است. او همراه همیشگی من بوده است. علاوه بر اینها پژوهش سرای دانش آموزی شهید شهریاری با مدیریت سرکار خانم بلابادیون و آقای دکتر طغیانی نیز خیلی در ارائه طرحها و انجام تحقیقاتم مرا همراهی و یاری کردند
مرضیه غفاریان