اصفهان با ورود خودروهای برقی به این شهر به دنبال توسعه حمل و نقل پاک است تا سلامتی بیشتر با ایجاد هوای پاک را در اختیار شهروندانش قرار دهد.
اصفهان پس از تهران دومین شهری است که برای خرید تاکسی برقی اقدام کرده است و نخستین جایگاه شارژ خودروهای برقی این شهر در منطقه صفه راهاندازی شد و پس از آن، جایگاههای شارژ در خیابان فرایبورگ و میدان بزرگمهر نیز به بهرهبرداری رسید.
هم چنین، ۲جایگاه شارژ بخش خصوصی در مرکز و شرق اصفهان فعال شده و به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان در سال گذشته نیز با هدف کاهش آلودگی هوا و توسعه حمل و نقل پاک، اقدام به ورود ۵۰ دستگاه تاکسی برقی به ناوگان حمل و نقل عمومی شهر شده است.
افزایش جایگاههای شارژ خودروهای برقی در اصفهان تا سال ۱۴۰۴
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان گفت: شهرداری در سال ۱۴۰۴ برنامه ریزی برای احداث ۲۰ جایگاه شارژ سریع را با همکاری سرمایهگذاران در دستور کار قرار داده است که عملیات احداث آن از ابتدای سال جدید آغاز میشود.
سعید ساکت با اشاره به فعال بودن ۲۷ جایگاه شارژ خودروهای برقی در اصفهان گفت: از این تعداد،پنج جایگاه از نوع شارژ سریع با ظرفیت شارژ همزمان ۱۰ خودرو و ۲۳ جایگاه از نوع شارژ پارکینگی با ظرفیت ۴۷ خودرو به صورت همزمان فعال هستند.
وی گفت: شارژ سریع در مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه انجام میشود، در حالی که شارژ پارکینگی بین چهار تا ۶ ساعت زمان میبرد و با توجه به الگوی توقف خودروها در پارکینگهای شهری که حداقل ۲ ساعت است، انتظار برای شارژ به حداقل میرسد و رانندگان میتوانند همزمان با انجام امور کاری، اداری یا تحصیلی، از خدمات شارژ بهرهمند شوند و بر اساس سیاستهای شهرداری، تعداد جایگاههای شارژ تا سال ۱۴۰۴ به میزان قابل قبولی افزایش خواهد یافت.
ساکت با اشاره به افزایش زیرساختهای شارژ خودروهای برقی در کلان شهر اصفهان اعلام کرد: تعداد ظرفیت شارژ پارکینگی در اصفهان به ۴۷ عدد در ۲۳ نقطه و ظرفیتهای شارژ سریع به ۱۰ عدد در چهار نقطه رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه ۲۳ نقطه تنها در طی سه ماه اخیر به ظرفیتهای شارژ اصفهان اضافه شده است افزود: با پیشبینی افزایش تعداد خودروهای برقی در کشور، نیاز به جایگاههای شارژ بیشتری احساس میشود.
اقدامات شهرداری در توسعه زیرساختهای برقی
ساکت تصریح کرد: اصفهان در۶ ماه گذشته اولین جایگاه شارژ خودروهای برقی را در مرکز و جنوب ایران با مشارکت شرکت آرین خودرو در مجتمع گردشگری صفه راهاندازی کرد و پس از آن، جایگاههای شارژ در خیابانهای فرایبورگ و میدان بزرگمهر با مشارکت شرکت مپنا به بهرهبرداری رسید.
وی اضافه کرد: ۲ جایگاه شارژ بخش خصوصی نیز در مرکز و شرق اصفهان راهاندازی شد و با مشارکت شرکت آرین خودرو و شرکت نیکاندیش، ۲۳ جایگاه شارژ در پارکینگهای شهر به بهرهبرداری رسید و اکنون شهرداری اصفهان با تخصیص زمین و انشعابات لازم، گام مهمی در جهت حمایت از سرمایهگذاران برداشته است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان گفت: در حال حاضر، قرارداد سرمایهگذاری ۱۰ جایگاه شارژ سریع با سرمایهگذار منعقد شده است.
ساکت اظهار داشت: شهرداری اصفهان برای توسعه اتوبوس، تاکسی و نفربرهای برقی در سال جدید برنامهریزی کرده و علاوه بر ورود ۵۰ دستگاه تاکسی برقی در دیماه ۱۴۰۳، لایحه خرید ۳۰۰ دستگاه تاکسی برقی و مجوز حمایت بلاعوض از برقیسازی را از شورای اسلامی شهر دریافت کرده است.
وی گفت: در روزهای آخر سال گذشته نیز قرارداد خرید ۱۵۰ تاکسی برقی دیگر منعقد شد و در سال جاری این فرآیند قطعی و شاهد ورود این تاکسیها به اصفهان خواهیم بود در حالیکه برنامهریزی برای خرید ۵۰ اتوبوس برقی نیز در سال جدید انجام شده و فرآیند تامین مالی آن با همکاری معاونت مالی و اقتصادی شهرداری اصفهان در جریان است.
چالشها و راهکارها در توسعه حملونقل برقی
ساکت یکی از مهمترین چالشها در توسعه حمل و نقل برقی در اصفهان را توجیهپذیر نبودن این پروژه دانست و گفت: ظرفیت محدود برق جانمایی ایستگاهها را سخت میکند و با این حال، با حمایت شورای اسلامی شهر و تاکید شهردار اصفهان، زمینه حمایت از این فرآیند فراهم شده است.
وی گفت: اجرای شارژ سریع در قالب فراخوان سرمایهگذاری و تکلیف مناطق شهری برای اجرای حداقل یک ایستگاه در هر منطقه مورد تاکید قرار گرفته و استعداد ۲۰ جایگاه جدید در شهر فراهم شده است.
وی تاکید کرد: با توجه به پیشبینی افزایش تعداد خودروهای برقی، ظرفیت برق لازم جهت شارژ این خودروها باید توسط واحدهای مربوطه در شهر دیده شود و شهرداری اصفهان طی نامههای رسمی درخواست تخصیص برق لازم جهت احداث جایگاههای شارژ را اعلام کرده است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان اضافه کرد: موضوع تولید انرژیهای پاک به عنوان تامینکننده بخشی از توان مورد نیاز شارژ خودروهای برقی در دست اقدام و پیگیری است و باید در نظر داشت که خودروهای برقی اکثرا در زمان شب یا اصطلاحا خاموشی پیک، انرژی دریافت میکنند و در زمان پیک مصرف بدون نیاز به شارژ در سطح شهر تردد میکنند که این نوعی مصرف بهینه در تردد و حمل و نقل شهری بدون تحمیل آلایندگی است.
کمک بلاعوض به رانندگان تاکسی برای خرید خودروی برقی در اصفهان
رئیس کمیسیون هوشمندسازی و حمل و نقل شورای اسلامی شهر اصفهان نیز پیش از این با اعلام اینکه حمل و نقل عمومی بر مبنای خودروهای برقی در دستور کار قرار گرفته است، گفت: اتوبوسهای واحد برقی تا یکی دو ماه آینده به چرخه حمل و نقل عمومی اصفهان اضافه خواهد شد.
ابوالفضل قربانی همچنین از پرداخت پنج میلیارد ریال کمک بلاعوض به رانندگان تاکسی برای خرید خودروی برقی در اصفهان خبر داده بود.
وی افزود: در هیچیک از کلانشهرها این میزان تسهیلات برای تامین تاکسی برقی و گسترش حمل و نقل عمومی پاک در نظر گرفته نشده و تلاش ما توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی پاک در اصفهان است.
ورود ۱۵۰ تاکسی برقی به ناوگان حمل و نقل اصفهان
مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری اصفهان نیز از امضای توافقنامه خرید ۱۵۰ دستگاه تاکسی برقی خبر داد و گفت: تسهیلات ویژهای برای ۳۰۰ راننده تاکسی به منظور نوسازی ناوگان و توسعه خودروهای پاک در نظر گرفته شده است.
محمد پرورش اعلام کرد: در پایان سال ۱۴۰۳ توافقنامه خرید ۱۵۰ دستگاه تاکسی برقی امضا و برای تسهیل نوسازی ناوگان، لایحه اعطای تسهیلات بلاعوض به ۳۰۰ راننده به شورای اسلامی شهر ارائه شده است و بر اساس این طرح، متقاضیان واجد شرایط شامل رانندگانی با سن زیر ۵۵ سال، حداقل پنج سال سابقه فعالیت با تاکسی، داشتن خودروی اسقاطی و نداشتن تخلف در سامانه تاکسیرانی، پس از تأیید کمیته تخصصی سازمان تاکسیرانی میتوانند از این تسهیلات بهرهمند شوند.
پرورش در خصوص قیمت خودروهای برقی گفت: قیمت هر خودرو طبق قرارداد منعقد شده، یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان است، در حالی که قیمت آن در بازار یک میلیارد و ۵۶۵ میلیون تومان تعیین شده و با تخفیفی که شهرداری اصفهان دریافت کرده، قیمت نهایی برای رانندگان به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان کاهش یافته است.
وی ادامه داد: برای تأمین هزینه خرید تاکسی برقی، تسهیلاتی شامل ۶۵۰ میلیون تومان وام با بازپرداخت پنجساله در نظر گرفته شده است و علاوه بر این، دولت و شهرداری اصفهان ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض پرداخت میکنند و رانندگان تنها با پرداخت ۲۵۰ میلیون تومان میتوانند صاحب تاکسی برقی شوند.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تأکید کرد: این طرح گامی مهم در راستای بهبود کیفیت هوای اصفهان و توسعه ناوگان حملونقل پاک است.