سخنگوی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: همه تزیینات مسجد تاریخی «سید» اصفهان در اثر فرونشست و نبود حراست و حفاظت لازم در حال فروپاشی و از بین رفتن است.
شهرام امیری روز سهشنبه افزود: علاوه بر این که شالوده مسجد سید دچار مشکل شده، تزیینات منحصر به فرد اعم از کاشی و بخشهای چوبی آن در حال ویرانی است.
وی با بیان اینکه اداره کل میراث فرهنگی اصفهان در حفاظت از این اثر تاریخی مذهبی با چنین شرایط دشواری، تنهاست، اظهار کرد: مسجد سید مانند مسجد جامع عباسی(مسجد امام) و جامع عتیق (مسجد جمعه) در اختیار ما نیست که مسوولیت مستقیمی در قبال آن داشته باشیم.
امیری تصریح کرد: بناهای مذهبی قبل از اینکه اداره کل میراث فرهنگی متولی آنها باشد، نهادهای متولی دیگری دارد از این رو برای نگهداری و رسیدگی به وضعیت این بناها در وهله نخست باید ادارههایی چون اوقاف ورود پیدا کنند.
سخنگوی میراث فرهنگی اصفهان گفت: مسجد سید به جای یک متولی، ۲ متولی دارد اما این متولیان تاکنون کار چندانی برای بنای مذکور نکردهاند.
امیری افزود: اگر نهادهایی مثل اداره کل اوقاف اصفهان قرار است بودجه ملی برای رسیدگی به وضعیت این مسجد بگیرند، باید زودتر اقدام کنند نه در زمانی که این بنای تاریخی در معرض نابودی قرار گرفته باشد.
وی بیان کرد: در این شرایط فقط توانستیم ساختار مسجد سید را از فروپاشی نجات دهیم ولی تا این لحظه هیچ کمکی حتی یک ریال هم به اداره کل میراث فرهنگی اصفهان برای این کار نشده است.
امیری افزود: بیش از ۲۰ میلیارد ریال از سال گذشته تا کنون در این بنای تاریخی هزینه کردهایم اما شبستان ضلع جنوب غربی و گنبد خانه مسجد سید دچار عوارض ناشی از فرونشست شده است.
وی با بیان اینکه مسجد سید خاصترین مسجد تاریخی اصفهان در دوران قاجار است، اظهار کرد: این مسجد از فروپاشی مقطعی ناشی از فرونشست زمین نجات پیدا کرده اما تزیینات آن در حال ریزش و متلاشی شدن و کاشی های معرق و هفت رنگ بسیار زیبای آن نیز در حال ویرانی است.
امیری یادآور شد: پیشتر شکاف از دیوار شبستان مسجد شروع شد، به کف ضلع جنوب غربی گنبدخانه انتقال پیدا کرد، بعد از طریق دیوار به خود گنبد رسید و اکنون شالوده گنبد بهطور کامل درگیر این شکاف فرونشستی است.
وی تصریح کرد: نسل اول مسجدسازی در اصفهان ابتدا مسجد جامع عتیق، نسل دوم، جامع عباسی و به فاصله کمتری با آن جامع حکیم است و در ادامه، مسجد سید بهعنوان نسل سوم قرار دارد.
به گفته وی، مسجد سید تکمیل کننده شاکله کالبد معماری و تزیینات وابسته به معماری در اصفهان است که امروز اینگونه و بطور نابسامان و نامطلوب از آن نگهداری میشود.
مسجد سید یکی از مساجد اصفهان است که در دوران قاجار توسط محمدباقر شفتی از روحانیون بزرگ اصفهان و از مراجع عالی قدر تشیع در زمان خود ساخته شد و از مساجد اصلی این شهر بهشمار میرود.
بیتوجهی نسبت به بنای مسجد سید شرایط نامطلوبی را برای این مسجد مهم اصفهان رقم زده است؛ مرمتهای غیر اصولی بلای جان بخشهایی از این مسجد تاریخی شده و عدم رسیدگی به پنجرههای گرهچینی و کففرشی سبب از هم گسیختگی آنها شده است.
این شرایط در حالی است که آثار فرونشست چون ترکها و نشست های نامتقارن نیز وضعیت این مسجد را سخت تر کرده است.
مسجد سید اصفهان که از آثار تاریخی ثبت ملی شده است بیش از هشت هزار متر مربع مساحت، چهار در اصلی، ۲ چهل ستون، ۲ شبستان بزرگ، یک گنبد، سه ایوان و بیش از ۴۵ حجره دارد.