اصفهان
8°C
کد خبر:31715
پ
۱۷۱۳۷۴۵۴۹_۶۳۷۵۹۰

بذر آلوده سیب زمینی تهدیدی برای کیفیت و اقتصاد محصول است

پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان به کشاورزان توصیه کرد در انتخاب بذر سیب‌ زمینی دقت بیشتری داشته باشند چرا که بذر آلوده تهدیدی برای کیفیت و اقتصاد این محصول مهم است. سیب‌ زمینی که چهارمین محصول زراعی مهم جهان پس از گندم، برنج و ذرت به‌شمار می‌رود در کشاورزی […]

پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان به کشاورزان توصیه کرد در انتخاب بذر سیب‌ زمینی دقت بیشتری داشته باشند چرا که بذر آلوده تهدیدی برای کیفیت و اقتصاد این محصول مهم است.

سیب‌ زمینی که چهارمین محصول زراعی مهم جهان پس از گندم، برنج و ذرت به‌شمار می‌رود در کشاورزی استان اصفهان جایگاه ویژه ای دارد و در برخی شهرستان‌های غربی آن از گذشته‌ دور تاکنون به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین محصولات کشت می‌شود.

به گفته کارشناسان، با وجود اهمیت بالای سیب‌ زمینی در تأمین امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزان، بسیاری از فعالان این بخش در استان اصفهان با چالش‌هایی از قبیل انتخاب بذر مناسب، رعایت تناوب زراعی، مدیریت خاک و اصول صحیح انبارداری مواجهند و نوسان بازار، هزینه‌های بالای کاشت و برداشت و چالش‌ تأمین آب بر روند فعالیت کشاورزان این خطه سایه انداخته است.

با توجه به این نکات، محقق و استاد تمام پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان بر لزوم رعایت اصول علمی در همه مراحل تولید سیب‌ زمینی و توجه به راهکارهای لازم برای بهبود کیفیت محصول و کاهش ضایعات این محصول تاکید کرد.

 

 

مهدی نصر اصفهانی روز دوشنبه با تاکید بر نقش کلیدی بذر در کیفیت محصول سیب زمینی اظهار کرد: نخستین گام در تولید موفق، انتخاب بذر است، بذر باید عاری از بیماری باشد و از مراکز معتبر و دارای مجوز تهیه شود.
وی اضافه کرد: استفاده از بذرهای آلوده به‌ویژه بذری که به‌صورت غیررسمی از سایر کشاورزان گرفته شود، باعث انتقال بیماری‌های ویروسی، باکتریایی، قارچی و نماتدی( کرم‌های میکروسکوپی) به مزرعه می‌شود.
نصراصفهانی با تاکید بر اینکه در انتخاب زمین کشاورزی نیز باید به تناوب زراعی توجه کرد، گفت: زمینی که سابقه کشت گیاهان هم‌خانواده مانند گوجه فرنگی، حبوبات، سبزی، صیفی‌، کلم، گل کلم و حتی یونجه را دارد برای سیب‌ زمینی مناسب نیست و بهترین انتخاب، زمین‌هایی است که در سال‌های گذشته گندم و جو، ذرت و پیاز در آن‌ کشت شده باشد.

 

مدیریت خاک و نقش کودهای حیوانی
این پژوهشگر به اهمیت تغذیه مناسب خاک نیز اشاره و اضافه کرد: یکی از مشکلات اصلی در کشت سیب زمینی، استفاده نکردن از کودهای آلی (طبیعی) و دامی است در حالی‌که این نوع کود نقش مهمی در حفظ رطوبت، افزایش ظرفیت میکروبی مفید و تقویت رشد گیاه دارد، همچنین استفاده از کود دامی می‌تواند نیاز به کودهای شیمیایی مثل ازت، فسفات و پتاس را کاهش دهد.
نصر اصفهانی تأکید کرد: در صورت کمبود مواد مغذی، محلول‌پاشی در مراحل مختلف رشد و تحت نظر کارشناسان می‌تواند به بهبود وضعیت تغذیه این گیاه کمک کند.
وی همچنین بر اهمیت مدیریت صحیح انبارداری سیب‌زمینی تأکید و توصیه کرد: در زمان برداشت، غده‌های کوچک و آسیب‌ دیده نباید با سایر غده ها در انبار نگهداری شوند زیرا سریع‌تر آلوده شده و موجب خسارت به سایر غده‌ها می‌شوند.
این محقق اصفهانی گفت: تهویه و دمای مناسب در انبار، جلوگیری از انباشته شدن بیش از سه ردیف گونی روی هم و استفاده از گونی‌های توری برای جریان بهتر هوا از اصول مهم انبارداری است.
نصر اصفهانی افزود: غده‌ها قبل از کاشت باید در معرض نور قرار گیرند تا پیش‌جوانه‌دار شده و جوانه‌های سالم و قوی تولید کنند، این فرایند باید ۲ تا سه هفته طول بکشد تا جوانه ها سبز و مقاوم شوند.
وی تاکید کرد: استفاده از ارقام مناسب و مقاوم، رعایت اصول صحیح کشت و انبارداری و بهره‌گیری از سموم مؤثر از جمله مواردی است که می‌تواند کیفیت تولید سیب زمینی را بهبود بخشد.
وی تصریح کرد: برای کاهش ضایعات و افزایش کیفیت سیب‌زمینی باید از بذرهای تأیید شده، خاک‌های غنی‌شده با کودهای آلی چون دامی و روش‌های علمی در مراحل کاشت، داشت و برداشت استفاده کرد.

این پژوهشگر حوزه کشاورزی با تأکید بر اهمیت به‌روزرسانی اطلاعات کشاورزان تصریح کرد: با وجود آگاهی نسبی کشاورزان اصفهانی، بسیاری از آن‌ها آموزش‌های چهره به چهره را جدی نمی‌گیرند.

نصر اصفهانی به کشاورزان و سیب زمینی‌کاران توصیه کرد: با کارشناسان در ارتباط باشند و از دانش روز بهره بگیرند تا ضمن کاهش هزینه‌ها، محصولی با کیفیت و اقتصادی تولید کنند.

استان اصفهان با سطح کشت حدود ۱۱ هزار هکتار سیب‌ زمینی یکی از قطب‌های تولید این محصول در کشور است.

منبع
ایرنا
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید