کد خبر:18863
پ
photo_2024-08-20_05-09-30
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان در نشست خبری با اصحاب رسانه از یک بحران خبر داد:

با کمبود دانشجو در رشته های مهم و موردنیاز کشور روبرو هستیم

رئیس دانشگاه آزاد اصفهان به میان خبرنگاران آمد تا از آنها بخواهد همراه و همیار دانشگاه باشند و بویژه در موضوع «هدایت تحصیلی» در آستانه بازگشایی دانشگاه ها، اطلاع رسانی کنند. هدایت تحصیلی ای که در این دانشگاه به صورت رایگان انجام  می شود. «پیام نجفی» در همان ابتدای صحبت های خود گفت که در […]

رئیس دانشگاه آزاد اصفهان به میان خبرنگاران آمد تا از آنها بخواهد همراه و همیار دانشگاه باشند و بویژه در موضوع «هدایت تحصیلی» در آستانه بازگشایی دانشگاه ها، اطلاع رسانی کنند. هدایت تحصیلی ای که در این دانشگاه به صورت رایگان انجام
 می شود. «پیام نجفی» در همان ابتدای صحبت های خود گفت که در انتخاب رشته به دانشجویان کمک خواهیم کرد و تاکید ما این است که دانشجوها در انتخاب رشته ظرفیت رشته های اثربخش در جامعه را مدنظر قرار بدهند، تنوع رشته‌ها را در نظر بگیرند و انتخاب رشته درستی داشته باشند.

درواقع کلیدواژه صحبت های رییس دانشگاه آزاد اصفهان(خوراسگان) در این نشست خبری، تکرار و تاکید بر روی این موضوع بود که کشور به سمتی پیش رفته و می رود که در زمینه کمبود دانشجو در برخی رشته ها، دچاره بحران شده و این بحران حادتر هم خواهدشد اگر چاره ای اندیشیده نشود.

نجفی در این باره گفت: «در طرح پویش دانشگاه خوراسگان، شرکتی به ما اطلاع داد که به ۴۰ نفر متخصص علوم دامی نیاز دارد، اما ما بیش از ۶ نفر نتوانستیم معرفی کنیم، چون دانشجوی بیشتری نداشتیم. رشته علوم دامی فقط در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان و دانشگاه صنعتی اصفهان ارائه می‌شود و تعداد کمی متقاضی دارد در حالی که از ظرفیت شغلی خوبی در اصفهان برخوردار است، زیرا اصفهان یکی از قطب‌های کشور در حوزه علوم دامی چون تولید لبنیات و غیره است و دچار کمبود نیروی متخصص است.»

 سخنان رییس دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با ذکر یک مثال در باب اهمیت مشاوره صحیح و انتخاب درست رشته، ادامه پیدا کرد: «چندسال پیش برای انتخاب رشته به فردی رشته فضای سبز را پیشنهاد دادم و او چندوقت قبل به بنده گفت که آن روز با اکراه و کمی رودربایستی این رشته را انتخاب کرده، اما امروز متوجه شده که در حوزه شغلی‌اش رقیب ندارد و پیشنهادات زیادی برای کار دارد. متاسفانه انتخاب رشته درست و متناسب با علایق و ظرفیت‌های شغلی فرهنگ‌سازی نشده است.»

نجفی اضافه کرد:«کشور ما هنوز در مسیر صنعتی شدن است اما تقاضا برای رشته‌های مهندسی متالورژی، مهندسی عمران، مهندسی برق و مهندسی مکانیک کم بوده و شاید در سال‌های بعد مجبور به وارد کردن مهندس از خارج از کشور شویم. در دانشگاه ما، رشته مرمت آثار باستانی ارائه می‌شود که از آن استقبال کمی می‌شود، در حالی که اصفهان شهر آثار باستانی است. ما رشته‌هایی چون زبان فرانسه نیز داریم و در این رشته‌ها نیز دانشجو می‌پذیریم. همچنان در مورد رشته زبان و ادبیات فارسی نیاز به دانشجو و محقق داریم و این رشته تنها دانشگاه آزاد خوراسگان و دانشگاه اصفهان ارائه می‌شود. رشته‌هایی چون بورس، گمرک، مدیریت بیمه، مدیریت کسب و کار، گیاهان دارویی، شیلات، کارگردانی، انیمیشن و علوم قضایی رشته‌هایی هستند که فضای اشتغال در بخش خصوصی را دارند و جوانان از این‌ها غافل هستند. این رشته‌ها در دانشگاه ما ارائه می‌شود. در رشته‌هایی چون مهندسی نفت و مهندسی معدن نیز ما با کمبود متخصص مواجه هستیم. شرکت‌های خصوصی در حوزه معدن به ما مراجعه کرده و برای بحث اکتشاف تقاضای نیروی متخصص دارند و حتی سقف حقوقی نیز قرار نمی‌دهند.»

اما چرا شرایط دانشگاه و دانشجویان ما به چنین وضعیتی مبتلا شده؟ جدا از وضعیت بازار کار، رییس دانشگاه آزاد اصفهان گفت شاید دستی در کار است که ذائقه ها عوض شود اما خب این موضوع را هم باید مدنظر قرار داد که نسل دانشجوی ما کم شده است و دانشجوها باید یاد بگیرند که که در حین تحصیل در دانشگاه کار هم بکنند و کار یاد بگیرند و در این مسیر، آموزش و پرورش هم باید رسالت خود را انجام دهد: « در تربیت نیروی انسانی، آموزش و پرورش باید رسالت خود را در هدایت تحصیلی انجام دهد و رسانه و دانشگاه نیز مسئولیت دیگری در این راستا دارند، ممکن است تا چند سال آینده مجبور به واردات متخصص شویم. دانشجویان در دوره تحصیل باید کار کنند و ما در طرح پویش این مسئله را در اولویت قرار داده‌ایم.»

طرح پویش که نجفی به آن اشاره می کند، «مسیری برای اشتغال دانش محور» است. طرحی در راستای تقویت توانمندی و کارورزی دانشجویان در ارتباط با صنعت است و مزایای مختلفی دارد از جمله: «بهره گیری دانشجویان از فرصتهای شغلی شناسایی شده توسط دانشگاه، امکان جذب و استخدام دانشجویان در صنایع و موسسات، استفاده از طرح بورسیه تحصیلی جهت پرداخت شهریه، استفاده از خدمات بیمه ای در صورت موافقت صنعت».

اما در زمینه تعاملات با سایر دانشگاه ها نیز نجفی گفت که دانشگاه آزاد خوراسگان در سطح جهانی تعاملات و توافقات خوبی داشته و خواهد داشت و در بین دانشگاه‌های آزاد بر اساس کیفیت آموزش، تعداد دانشجویان و درآمدهای غیر شهریه‌ای و حوزه فناوری، رتبه ویژه‌ای را کسب کرده‌ است.

او این نکته را هم اضافه کرد که این دانشگاه در بعضی رنکینگ ها اصلا شرکت نکرده و تصمیم این بوده که در خصوص شرکت در رتبه بندی ها، بازتعریفی داشته باشند. اما در مجموع تعاملات خوبی دارند، بلحاظ چاپ مقالات در مجلات خارجی وضعیت خیلی خوبی دارند و از لحاظ فناوری و نوآوری هم سرآمد هستند.

 

پاسخ به سوال «زاینده رود»

نجفی: با پذیرش «مبینا نعمت زاده» در دانشگاه کاملا موافق هستم

رییس دانشگاه آزاد اصفهان در پاسخ به سوالات خبرنگار «زاینده رود» درباره تعداد دانشجویان اتباع این دانشگاه هم گفت که دانشجوی افغانستانی زیادی نداریم. (نجفی در نشست خبری قبلی گفته بود که تحصیل ۷ هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه آزاد اصفهان تحصیل می کنند که از ملیت های مختلف هستند.)

نجفی در پاسخ به سوال «زاینده رود» درباره وزیر پیشنهادی کابینه پزشکیان برای وزارت علوم هم گفت که نظر خاصی ندارد چون شناختی از وزیر پیشنهادی ندارد اما در ادامه تاکید کرد یک خواسته از وزیر دارد و آن هم اینکه دولت دست و پای دانشگاه آزاد را نبندد و تصدی گری خودش را از این مجموعه بردارد و در یک کلام «استقلال به دانشگاه آزاد بدهد».

سوال بعدی «زاینده رود» از رییس دانشگاه اصفهان این بود که در مقام ریاست یک دانشگاه، آیا با درخواست «مبینا نعمت زاده» برای تحصیل در رشته پزشکی آن هم به صِرف مدال آوری در عرصه ورزشی، موافق است؟ و آیا اگر او جای رییس دانشگاه تهران بود، این درخواست را قبول می کرد؟ نجفی با قاطعیت پاسخ داد که «بله» و توضیحات او هم جالب بود: « چرا اینقدر سختگیری می کنیم؟ اینگونه قهرمانان زحمت زیادی کشیده اند و نباید فرآیندها را پیچیده کنیم. ما در چهارچوب قانون میزبان همه کسانی که برای کشور افتخار آفریدند، هستیم و بله؛ اگر من بودم حتما ایشان را می پذیرفتم که در دانشگاه تحصیل کنند.»

 

پریا پارسا

 

 

 

منبع
زاینده رود
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید