بازاریابی از حلقه های مفقوده صنعت مبل اصفهان است چراکه اکنون فروش مبل های تولیدی اصفهان با برند شهرهای دیگر، یکی از اصلی ترین موضوعاتی که صنعت مبل اصفهان را درگیر کرده است. عارف اصفهانی: بیست و یکمین نمایشگاه تخصصی مبلمان منزل در حالی آغاز به کار کرده که در این دوره، ۶ استان کشور در فضایی به متراژ ۱۶ هزار مترمربع شامل هشت هزار و ۹۰۰ مترمربع فضای مفید نمایشگاهی، میهمان اصفهان خواهند بود.
این رویداد نمایشگاهی قرار است در مدت پنج روز به ارائه و معرفی تولیدات و محصولات با کیفیت و خوشنام واحدهای تولیدی، تبادل اطلاعات در بین تولیدکنندگان، ایجاد نمایندگی در استان توسط واحدهای تولیدی و ایجاد ارتباط مستقیم و بدون واسطه بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان و آشنایی با سلایق و درخواست های مصرف کنندگان بپردازد.
این نمایشگاه در حالی برگزار می شود که اصفهان همواره یکی از شهرهای پرآوازه در عرصه مبل سازی از دهه ۲۰ در عرصه مبلمان فعال بوده و «رهنان» به عنوان قطب تولید مبل توانسته تولیدات چوبی باکیفیتی را به بازار عرضه کند اما با تمام این ویژگی ها مشکلات پیش روی مبل سازان و تولید کنندگان مبل این صنعت را چندسالی است که رو به کما برده است.
مشکلاتی که با گرانی مواد اولیه و نوسانات ارزی شروع شد و به نظر می رسد به دلیل موانعی که پیش روی مبل سازان اصفهان گذاشت این صنعت کم کم رو به افول رفت.
گرانی دلار، کمبود چوب و به روز نبودن ماشین آلات
اکنون با وجود اینکه بازارهای مبل رهنان و آتشگاه اصفهان از جمله مبادی اصلی تولید مبل در اصفهان به شمار می آیند و شهرت زیادی را توانسته اند به دست بیاورند اما به دلیل همین مشکلات نتوانسته اند آن طور که باید و شاید و به شکل جدی با مشکلاتشان کنار بیایند.
چاشنی این سیر کجدار و مریز صنعت مبل اصفهان مشکلاتی از جمله گرانی دلار، کمبود چوب و به روز نبودن ماشین آلات و مشکلاتی که بر سر راه واردات ماشین آلات بود و همچنین تحریم ها و کاهش خرید مبل هم بود، عواملی که باعث شد مبل اصفهان دیگر مانند قبل تکیه گاهی نداشته باشد.
این در حالی است که مبل یکی از صنایع مهم اصفهان است که می تواند درآمد خوبی را برای استان به ارمغان بیاورد اما با وجود ظرفیت های بسیاری که این صنعت در اصفهان دارد هنوز نتوانسته آنچنان که باید و شاید جایگاه خود را پیدا کند و پتانسیل های بالقوه ای که دارد را به پتانسیل های بالفعل تبدیل کند در صورتی که به گفته کارشناسان اگر نگاه ویژه ای به این صنعت شود، می توان بهره های بسیار بیشتری از آن برد.
سپهر سلیمانی، از جمله فعالان بازار مبل است که بیش از دو دهه است در این عرصه فعالیت می کند، او این روزها در بیکاری مطلق به سر می برد، به گفته خودش تولیداتش روی دستش مانده و خریدار ندارد.
سلیمانی: بسیاری افراد پول ندارند و خیلی نیز ترجیح می دهند برای خرید مبل بروند پایتخت در حالی که تولید کنندگان اصفهان هم از سلیقه و هم از خلاقیت برخوردارند اما مشکل اصلی تری که داریم گرانی مواد اولیه است که اغلب وارداتی است
وی به بازار می گوید: بسیاری از افراد پول ندارند و خیلی ها ترجیح می دهند برای خرید مبل بروند پایتخت در حالی که تولید کنندگان اصفهان هم از سلیقه و هم از خلاقیت برخوردارند اما مشکل اصلی تری که داریم گرانی مواد اولیه است که اغلب وارداتی است و برایمان گران درمی آید و ما هم مجبوریم به مصرف کننده گران بفروشیم.
او به وضعیت نامطلوب مبل در سال های اخیر اشاره می کند و می گوید: چوب، اسفنج و پارچه از مواد اولیه اصلی تولید مبل به شمار می روند که اکثرا وارداتی هستند و با دلار باید بخریم، امری که گرانی را در پی دارد و باعث کاهش مصرف کنندگان شده است و زنجیره به هم پیوسته بازار مبل با این مشکلات گسسته است.
زنجیره گسسته بازار مبل
این فعال بازار مبل و عضو اتحادیه مبل فروشان اصفهان در رابطه با وضع نامطلوب امروز مبل سازان اصفهانی بیان کرد: مشکلات مبل اصفهان همچون طولانی و به هم پیوسته است، از بی توجهی مسئولان به نظارت بر قیمت گذاری اقلام و مواد اولیه این صنعت گرفته تا نرخ ارزی که نتیجه آن وخیم شدن هر روزه اوضاع کارگاه های تولیدی مبل استان اصفهان است و کاهش خرید مبل که خود مزیدی بر علت مشکلات تولید کنندگان مبل محسوب می شود.
در حال حاضر دو هزار کارگاه تولیدی مبل در رهنان فعال است، قطبی که به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان مبل اصفهان اگر حمایت های لازم از آن بشود می توان به احیای مبل اصفهان امیدوار بود.
صنعت مبل هم هنر است
سید مجید اعتصامی رئیس اتحادیه صنایع تولید مبل استان اصفهان در گفت و گو با بازار می گوید: مبل اصفهان همانند صنایع دستی دیگر اصفهان از جمله مینا و قلمکاری و گز می تواند نقش مهمی در صادرات داخلی و خارجی داشته باشد؛ بنابراین عبارت صنعت مبل باید به هنر صنعت مبل تبدیل شود، زیرا صنعت مبل نماد تمام هنرها بوده و یک برند برای استان اصفهان است.
وی ادامه می دهد: تا اکنون به این صنعت ظلم زیادی شده است در حالی که صنعت مبل اصفهان در کشور زبانزد است و اگر مورد توجه مسئولان قرار گیرد می تواند به عنوان صنعتی سبز معرفی شود.
صنعت مبل اصفهان باعث اشتغالزایی بیش از ۱۰۰ هزار نفر در اصفهان شده و بالغ بر پنج هزار خانوار از این طریق امرار معاش می کنند که با توجه به شرایط اقتصادی موجود نمی توان از این موضوع به راحتی گذشت
در حال حاضر صنعت مبل اصفهان باعث اشتغالزایی بیش از ۱۰۰ هزار نفر در اصفهان شده و بالغ بر ۵ هزار خانوار از این طریق امرار معاش می کنند که با توجه به شرایط اقتصادی موجود نمی توان از این موضوع به راحتی گذشت. در این بین یکی از اصلی ترین موضوعاتی که صنعت مبل اصفهان را درگیر کرده است؛ فروش مبل های تولیدی اصفهان با برند شهرهای دیگر است، مساله ای که ضربه محکمی به صنعت مبل اصفهان خواهد زد.
رئیس اتحادیه صنایع تولید مبل استان اصفهان در پاسخ به بازار در رابطه با این مشکل می گوید: در حال حاضر قیمت مواد اولیه این صنعت به صورت ماهیانه رو به افزایش است به طوری که اگر بخواهیم قیمت این اقلام را با توجه به آمارهای رسمی با سال گذشته مقایسه کنیم باید بگوییم قیمت ها چهار تا پنج برابر شده است.
رئیس اتحادیه صنایع تولید مبل استان اصفهان افزود: بقیه اقلام مورد نیاز مانند پارچه و اسفنج تولید شرکتهای نساجی و پتروشیمی استان اصفهان نیز به حدی گران شده که برخی از تولید کنندگان را دچار مشکل کرده است.
وارداتی ها صنعت مبل را لرزان کرده اند
وی با اعلام اینکه ۹۰ درصد چوب مورد نیاز از کشورهای خارجی وارد می شود گفت: بیشتر چوبی که در صنایع مبل سازی اصفهان به کار گرفته می شود از ارمنستان و گرجستان وارد می شود و به دلیل اینکه کیفیت لازم را ندارد تولیدات را با بی کیفیتی روبرو کرده است.
وی ادامه داد: اگر به همین روال جلو بریم بازار مبل را بیش از پیش از دست میدهیم.
بالا رفتن قیمت مبل مساله دیگری است که باعث شده مردم به همان مبل های قدیمی خود بسنده کنند و مصرف کنندگان تمایل کمتری برای مبل جدید داشته باشند و همین موضوع باعث شده که کارگاههای تولید مبل به جای تولید در حال تعمیر مبل های قدیمی باشند و این باعث شده که برخی از آنها به دلیل از دست دادن بازار فروش، دچار ورشکستگی و تعطیلی شوند.
اینها همه در حالی است که در حال حاضر صادرات خارجی مبل اصفهان به کشورهای حاشیه خلیج فارس، ارمنستان، افغانستان، عراق، روسیه و جمهوری آذربایجان امسال با کاهش ۱۰ درصدی ارزآوری روبه رو بوده است و با وجود اینکه اصفهان بیش از یک دهه در صادرات محصولات چوبی و مبل سابقه دارد اما در پی کاهش ارزش پول ملی تولید کنندگان با بدهی های زیادی روبرو شده اند.
به گفته فعالان این صنعت سازمان، صنعت معدن تجارت باید به مسئله کمبود مواد اولیه مبلمان ورود پیدا کند و چارهای برای این مشکل بیاندیشد.
برندسازی پاشنه آشیل بازار مبل
عبدالله فریدمنش، رئیس انجمن صنفی صنایع چوب و مبل شهر اصفهان نیز در گفت و گو با بازار در رابطه با این موضوع می گوید: بازارسازی برای مبل و برگزاری نمایشگاه مبل در کشورهای دیگر از حلقه های مفقوده این بازار محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه نیازمند تولیدات قوی و برندسازی در بازار رقابت خارجی هستیم، تاکید کرد: باید در کنار فعالیت های تخصصی در زمینه بازارسازی، کیفیت را نیز بالا ببریم تا در رقابت با بازار جهانی موفق عمل کنیم تا بتوانیم برند اصفهان را نجات بخشیم و این صنعت را آنطور که باید و شاید به کشورهای دیگر بشناسانیم نه اینکه کشورهای همسایه از برند ما استفاده کنند بنابراین نباید از برندسازی غافل شویم.
رئیس انجمن صنفی صنایع چوب و مبل شهر اصفهان نیز با اشاره به تورم و گرانی و کمبود مواد اولیه به بازار می گوید: تولید کننده برای تولید مبل چندین روز معطل می شود و گاهی تا یک ماه طول می کشد که یک دست مبل تولید و آماده سازی شود و این در حالی است که به علت تورم موجود قیمت نهایی مبل از قیمت فروش آن بیشتر می شود و این به تولید کننده ضرر وارد می کند.
به نظر میرسد بازارسازی برای صنعت مبل اصفهان از مهمترین فعالیت هایی است که باید برای نجات این صنعت باید انجام شود تا پایه های این صنعت که اکنون به واسطه مشکلات عدیده ترک برداشته جای پای محکم تری پیدا کند. با توجه به اینکه بازار مبل اصفهان یکی از بی رقیب ترین بازارهای کشور به شمار می رود و باید بر تکیه گاه محکمی استوار شود اما تا زمانی که از این صنعت ارزآور حمایت نشود نمی توانیم به جایگاهی محکم در این عرصه تکیه بزنیم.