مرکز ملی آمار نرخ رشد اقتصادی ۳ ماهه ابتدای امسال را اعلام کرد؛ اصفهان به عنوان قطب صنعتی کشور با بیش از ۹ هزار واحد اقتصادی بزرگ و کوچک می تواند تاثیری بیش از روند فعلی در این افزایش دارا باشد.
مرکز ملی آمار به تازگی در گزارشی تحت عنوان «گزارش نرخ رشد اقتصادی سه ماهه اول سال ۱۴۰۳»، رشد اقتصادی کشور در بهار سال جاری را اعلام کرد که اطلاعات ارزشمندی را به همراه داشت.
بر اساس آخرین نتایج حساب های ملی فصلی مرکز آمار ایران، محصول ناخالص داخلی (GDP) به قیمت ثابت سال ۱۴۰۰ در سه ماهه اول ۱۴۰۳، به رقم ۲۴ هزار و ۱۷۷ هزار میلیارد ریال با نفت و ۱۸ هزار و ۲۰ هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است نشان از رشد ۴.۶ درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و ۲.۶ درصدی بدون نفت دارد.
از میان بخش های اقتصادی، گروه صنایع و معادن با نرخ رشد ۵.۸ درصد و بخش خدمات با رشد ۳.۱ درصد بیشترین تأثیر را در این روند داشته اند. به علاوه بخش کشاورزی نیز با نرخ رشد ۲.۳ درصدی به رشد کلی اقتصادی کمک کرده است. این دادهها نشان می دهند که با وجود چالش ها و موانع پیش رو، بخش های مختلف اقتصاد کشور در تلاش برای پیشرفت و افزایش تولید هستند.
به طور کلی در حوزه صنایع و معادن، افزایش فعالیت های تولیدی به ویژه در زمینه استخراج نفت و گاز و همچنین تولید فولاد و سایر مواد معدنی، میتواند به عنوان یک عامل اصلی در این رشد اقتصادی به شمار آید. از سوی دیگر بهبود زیرساخت های مرتبط با این صنایع و افزایش سرمایه گذاری ها در این بخشها نیز به عنوان محرک های کلیدی شناخته شده اند که توجه به آن ها می تواند باعث رشد اقتصادی و افزایش اشتغالزایی شود.
رشد ۳.۱ درصدی خدمات نشان از بهبود وضعیت اقتصادی دارد
در زمینه خدمات، رشد ۳.۱ درصدی نشان دهنده بهبود وضعیت علی رغم تمامی چالش ها در حوزه های خدماتی مانند حمل و نقل، گردشگری و خدمات مالی است. البته این رشد به این معنی نیست که فعالیت در رسته های شغلی مرتبط با این گروه آسان تر شده یا بدون مشکلات اداره می شوند بلکه بدین معنی است که در مقایسه با سال پایه، مشاغل این حوزه به اندازه ۳.۱ درصد درآمد بیشتری کسب کرده اند. باید توجه داشت که بر اساس شرایط، این درآمد لزوما به معنی سود برای یک بنگاه اقتصادی نیست.
استان اصفهان با دارا بودن زیرساخت های قوی از جمله شبکه های حمل و نقل و ارتباطات و همچنین دسترسی به منابع طبیعی مختلف، موقعیت مناسبی برای جذب سرمایهگذاریهای جدید دارد
استان اصفهان به عنوان یکی از قطب های صنعتی کشور که بیش از ۹ هزار واحد اقتصادی بزرگ و کوچک را در خود جای داده، می تواند از این رشد اقتصادی استفاده کرده و خود نیز در افزایش آن تأثیر مهمی داشته باشد. این استان با دارا بودن زیرساخت های قوی از جمله شبکه های حمل و نقل و ارتباطات و همچنین دسترسی به منابع طبیعی مختلف، موقعیت مناسبی برای جذب سرمایهگذاریهای جدید دارد.
افزایش فعالیت های صنعتی و خدماتی در اصفهان
افزایش فعالیت های صنعتی و خدماتی در اصفهان، به ویژه در حوزه های تولید فولاد و صنایع وابسته، می تواند به رشد و توسعه بیشتر استان کمک کند. به عنوان مثال، با توجه به نقش کلیدی استان اصفهان در تولید فولاد، هر گونه رونق در این صنعت می تواند به تأمین نیاز های داخلی و همچنین صادرات به بازار های خارجی کمک شایانی کند.
البته در این میان باید توجه داشت که با وجود محدودیت های منابع آبی و ظرفیت های پذیرش جمعیتی در استان و همچنین چالش در اشتغالزایی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی، رشد فعالیت های اقتصادی در حوزه های مختلف از جمله حوزه های یاد شده، باید از مسیر اشتغال دانش بنیان و ایجاد ارزش افزوده از این طریق تامین شود.
استفاده از این مسیر با توجه به پتانسیل های کشاورزی استان در این حوزه، می تواند با در نظر گرفتن نیازهای بازار و استفاده بهینه از منابع آبی، به بهبود وضعیت معیشتی مردم و توسعه پایدار در بخش های مختلف استان منجر شود.
انتظار می رود اصفهان که با تداوم رشد اقتصادی و بهبود شرایط کسب و کار و متغیرهای کلان، این استان بتواند از ظرفیت های خود بیش از پیش بهره برداری کرده و جایگاه خود را در کشور ارتقا بخشد
اگرچه استان اصفهان امروز در بسیاری از امور در کشور استانی پیشرو محسوب میشود اما در نهایت انتظار می رود که با تداوم رشد اقتصادی و بهبود شرایط کسب و کار و متغیرهای کلان، این استان بتواند از ظرفیت های خود بیش از پیش بهره برداری کرده و جایگاه خود را در کشور ارتقا بخشد.
اهمیت تسهیل فرآیند های اداری و کاهش بروکراسی
حمایت سیستمی از کسب و کارها، تسهیل فرآیند های اداری و کاهش بروکراسی، تسهیل سرمایه گذاری داخلی و خارجی، تقویت آموزش و مهارت آموزی نیروی کار به ویژه در زمینه های صنعتی و خدماتی و مواردی از این قبیل می تواند به رشد بهره وری و کیفیت تولید در استان اصفهان منجر شود.
البته نباید فراموش کرد که دستیابی به اهداف رشد اقتصادی در نصف جهان بی شک نیازمند همکاری نزدیک بین بخش های دولتی و خصوصی است. امیدواریم در دولت جدید و با انتخاب استانداری شایسته برای این استان، این تعاملات و همکاری ها نزدیک تر شده و سهم استان در تولید ناخالص داخلی افزایش یابد.