کد خبر:14523
پ
photo_2024-06-01_15-20-48
با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی صورت گرفت

افتتاح مرکز پرتودهی اصفهان

مراسم افتتاحیه مرکز پرتودهی اصفهان مجهز به سامانه پرتودهی خودحفاظ گاما در منطقه صنعتی اشترجان با هدف آفت زدایی و افزایش انبارمانی، روز پنجشنبه و با حضور محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پژمان شیرمردی معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها، خیام‌نکویی معاون وزیر و رئیس […]

مراسم افتتاحیه مرکز پرتودهی اصفهان مجهز به سامانه پرتودهی خودحفاظ گاما در منطقه صنعتی اشترجان با هدف آفت زدایی و افزایش انبارمانی، روز پنجشنبه و با حضور محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پژمان شیرمردی معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها، خیام‌نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سید رضا مرتضوی استاندار اصفهان و جمعی از مقامات استانی در حضور خبرنگاران برگزار شد.

 

معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها در این مراسم با بیان اینکه امروز ما گردهم جمع شدیم تا گام کوچکی در ارتقای امنیت غذایی کشور برداریم، افزود: امروز در دنیا حدود ۵/۲ میلیارد نفر دچار نامنی غذایی هستند و طبق آمار  فائو(سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد) حدود ۱۱ درصد این میزان از جمعیت درگیر سوء تغزیه شدید هستند.

 

پژمان شیرمردی با اذعان به اینکه ما پیش از این گمان می کردیم که امنیت غذایی بیشتر بر تولید تکیه دارد؛ یعنی امنیت غذایی را در دسترسی کافی و بهنگام به غذای سالم و برخی از شاخص های دیگر تعریف می کردیم، ادامه داد: اما امروز متوجه شدیم که یکی از نکات مهمی که در امنیت غذایی باید به آن توجه شود و ما در سال های گذشته کمتر به آن پرداخته ایم نگهداری مواد غذایی بوده و بخش مهمی که شاید می توانست در این سال ها به این حوزه ورود جدی تری داشته باشد، سازمان انرژی اتمی بود.

 

وی با طرح این سئوال که حوزه فناوری پرتویی یا فناوری هسته ای چه کمک مهمی در نگهداشت مواد غذایی می تواند انجام بدهد؟ گفت: فناوری هسته ای دو وظیفه کلی در این زمینه دارد: اول اینکه می تواند در تولید ارقام اصلاح شده که می توانند بیشتر بار بدهند و در مقابل در آفات مقاوم هستند نقش داشته باشد و دوم در نگهداری محصولات یعنی با استفاده از پرتوها ما می توانیم بار میکروبی حشرات را در محصولات کشاورزی کاهش بدهیم و قدرت زمان انبارمانی محصولات را افزایش دهیم، پرتودهی به موادغذایی علاوه بر اینکه می تواند به اقتصاد ما کمک کند، به سلامت غذایی ما هم کمک می کند.

 

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها با اشاره به اینکه طبق آمار WHO (سازمان جهانی بهداشت) سالانه ۶۰۰ میلیون نفر به طور میانگین به دلیل مصرف غذای آلوده بیمار می شوند، تأکید کرد: ما با پرتودهی علاوه بر  اینکه می توانیم امنیت غذایی را حفظ کنیم با استفاده از پرتوها و حذف آفات درون مواد غذایی به ایمنی غذایی هم توجه ویژه ای خواهیم کرد. وی در پاسخ به اینکه آیا پرتودهی خطراتی هم دربردارد یا خیر، گفت: این فناوری در دنیا در حوزه تحقیقات ۱۰۰ سال و در حوزه صنعتی شدن تجربه ۷۰ ساله دارد و دیگر درباره ابتداییات نباید بحث کرد و باید یک قدم پیش رفت؛ باید با استفاده از پرتوها میزان مواد شیمیایی و سمومی که خودشان زمینه ساز مشکلات بهداشتی می شوند را کم کرد.

 

شیرمردی با بیان اینکه امروزه آفت کش ها و سموم یکی از دلایل ایجاد سرطان هستند، تأکید کرد: یکی از روش های جایگزین در این زمینه می تواند بهره گیری از پرتوها باشد. وی خاطرنشان کرد: تمام مستندات بین المللی در این زمینه موجود است وWHO ،FAO  و آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کردند که پرتودهی هر ماده غذایی حداکثر تا ۱۰ کیلوگری دُز مجاز است. این درحالی است که امروزه آمریکا سه برابر این دُز مجاز تأیید شده کالای مصرفی کشاورزی اش را پرتودهی می کند؛ یعنی استاندارد خود را بالا برده است؛ بنابر این، ما اطمینان کامل می دهیم که بعد از پرتودهی، غذای سالم و باکیفیت را تحویل مردم بدهیم.

 

معاون سازمان انرژی اتمی ایران همچنین افزود: در این زمینه در بعد اقتصادی با دستور رئیس محترم سازمان، سند جامعی را در سازمان انرژی اتمی در  سال ۱۴۰۰ برای توسعه مراکز پرتودهی در ایران شروع کردیم که این سند را به دست شهید بزرگوارمان، شهید آیت ا… رئیسی رونمایی کردیم.

 

وی افزود: امروز مبنای حرکت ما در این خصوص این است که ۱۲ مرکز پرتودهی در ۱۲ نقطه در کشور ایجاد کنیم تا بتوانیم با تعدد این مراکز، هم بار هزینه ای آن را کاهش داده و هم بار ترویجی آن را افزایش دهیم؛ یعنی هم برای مردم پرتودهی مواد غذایی را تبیین می کنیم تا با آن کاملاً آشنا شوند و هم به دلیل تعداد زیاد مراکز می توانیم تعرفه این کار را تا جایی که می شود کاهش بدهیم.

 

وی با بیان اینکه یکی دیگر از رویکردهای ما در زمینه راه اندازی سامانه های پرتودهی شرکت دادن بخش خصوصی در این مورد است، عنوان کرد: تا دیروز دیدی که به سازمان انرژی اتمی داشتیم این بود که این سازمان نهادی کاملاً حاکمیتی است و اگر فعالیتی می کند هیچ شخصی دخالتی در آن نمی تواند انجام بدهد؛ اما اینطور نیست و با تعیین سیاست مهم درهای باز در فناوری توسط معاونت محترم رئیس جمهور، این موضوع به عنوان سرمشق فعالیتی ما قرار گرفت و در فاز اول برای ۴ سامانه پرتودهی با بخش خصوصی قرارداد بستیم. شیرمردی افزود: البته ما برای این کار چالش هایی هم داشتیم چرا که این صنعت کامل معرفی نشده بود و ما همزمان با مذاکره با بخش خصوصی، کار تبیین موضوع را هم برای آنها انجام می دادیم.

 

معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها اظهارکرد: امروز جمهوری اسلامی ایران در شیب حرکتی برای توسعه سامانه های پرتودهی رتبه اول را در دنیا دارد؛ یعنی در کمتر از ۳ سال سه مرکز را به ۱۲ منطقه می رساند و تا پایان امسال طبق تعهدی که دادیم از بقیه مراکز هم رونمایی می کنیم.

 

*منطقه هسته ای استان اصفهان به نام رئیسی نامگذاری شد

درحاشیه این مراسم همچنین به رسم ادای احترام و نقش ماندگار سیدالشهدای خدمت در تحقق اهداف و اعتلای جایگاه صنعت هسته ای کشور با دستور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، منطقه هسته‌ای استان اصفهان به نام «شهید آیت‌ا… سید ابراهیم رئیسی» نامگذاری شد.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این مراسم با گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان والا مقام انقلاب اسلامی، شهدای دفاع مقدس، مدافعان حرم و شهدای هسته ای و به ویژه شهدای خدمت و در رأس آنها سیدالشهدای خدمت آیت ا.. رئیسی گفت: امروز در پیشگاه خدای متعال و در آستانه ایام سوگواری شهدای ۱۵ خرداد و رحلت امام خمینی(ره) به پاس خدمات ارزشمند و حمایت های پایدار و برجسته  آیت ا… رئیسی به صنعت هسته ای کشور این منطقه از مناطق انرژی اتمی که منطقه ای راهبردی حساب می شود را به نام این شهید والا مقام نامگذاری کردیم تا این پیام را داشته باشد که نوع نگاه راهبردی در راستای تدابیر و  منویات مقام معظم رهبری که اهمیت ویژه ای برای صنعت هسته ای قائل بودند از یک سمت و از سمت دیگر خدمت بی منت و خستگی ناپذیری و تلاش بی وقفه برای پیشرفت و اعتلای جمهوری اسلامی امروز به عنوان یک فرهنگ ماندگار برای ما و آیندگان ان شاءا… نصب العین قرارداده شود و ما نیز بتوانیم به شایستگی با پرچمداری این فرهنگ این راه را تداوم ببخشیم و برای ارتقای جایگاه جمهوری اسلامی ایران و افزایش اعتبار کشور و همچنین رفاه ملت ایران بیش از پیش کوشا باشیم.

 

محمد اسلامی با اشاره به افتتاح مرکز پرتو فرآیند ایران مرکزی افزود: امروز ما به یکی از وعده های داده شده جامه عمل پوشاندیم و یکی از تکالیف مقرر در صنعت راهبردی که ما بتوانیم فناوری هسته ای را در زندگی مردم مستقر بکنیم، موضوع پرتودهی است.

 

وی افزود: وعده داده بودیم که در ۱۲ منطقه کشور پرتودهی گسترش پیداکند و امروز توفیق داشتیم که در حضور استاندار اصفهان و مسئولین استانی و همکارانمان در سازمان اولین مرکز پرتودهی از این مراکز ۱۲ گانه را در استان اصفهان افتتاح کردیم. اسلامی با بیان اینکه این امر خدمت بزرگی در حوزه امنیت غذایی خواهد کرد افزود: با پرتودهی  مواد غذایی هم محصولات کشاورزی آفت زدایی می شوند و هم با از بین بردن آفت پذیری آنها ماندگاری آنها افزایش پیدا می کند که این امر هم در سلامت جامعه، هم در معیشت خانوار و همچنین در مقیاس ملی در اقتصاد ملی و توسعه صادرات برای کشور نقش آفرین خواهد بود.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: افتتاح این پروژه و به کارگیری فناوری پرتودهی مواد غذایی در سال جهش تولید با مشارکت مردم در بستر توسعه با بخش خصوصی قرار گرفت و با  مشارکت بخش خصوصی ما به اینجا رسیدیم که بتوانیم ظرفیت ۱۳۰ میلیون تنی محصولات کشور را  با به کار گیری این فناوری در کشور گسترش دهیم و شاهد ضایعات کمتر در محصولات کشاورزی بخاطر آفت پذیری آنها باشیم و از این طریق هزینه های بخش سلامت نیز کاهش پیدا می کند و ارتقای قابلیت و بهره وری هم در کار رخ می دهد که از اهداف راهبردی کشور است و مورد تأکید مقام معظم رهبری هم قرار دارد.

اسلامی افزود: خدا را شاکریم که امروز این وعده محقق شد و ما تا پایان نیمه اول امسال حداقل ۷ مرکز دیگر را در کشور افتتاح خواهیم کرد.

 

خبرنگار زاینده رود: مرضیه غفاریان

 

منبع
زاینده رود
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید