بعد از ظهر سهشنبه نشست خبری همایش تخصصی «توسعه متوازن و پایدار صنعت آهن و فولاد ایران» در اتاق بازرگانی اصفهان برگزارشد. قرار بود از ابتدا تا انتها به صورت تخصصی به این همایش پرداخته شود اما هرکجا نام صنایعِ نصف جهان است، بحث بی آبی و آلودگی هوای اصفهان هم می درخشد! میزبانان این همایش اما آمده بودند تا بگویند «فولاد مبارکه» مقصر آلودگی و بی آبی اصفهان نیست و به طورکلی صنایع نقش چندانی در بحران های زیست محیطی امروز دیار نصف جهان ندارند و بهتر است
بعضی ها آدرس غلط ندهند.
چرا اصفهان؟
در ابتدا اما «بهرام سبحانی» به عنوان رییس انجمن فولاد ایران تاکید داشت که این همایش در اصفهان برگزارشده و به حق هم در اصفهان برگزار می شود چون اصفهان قطب صنعت ایران است و کجا بهتر از اینجا برای برگزاری یک همایش تخصصی صنعتی که دبیرخانه آن هم تشکیل شده و قرار است دائمی باشد؟
سبحانی گفت که امروز ایران با بیش از ۳۰ میلیون تُن تولید فولاد، بزرگترین تولیدکننده این محصول راهبردی در خاورمیانه است و ۴۰ درصد تولید فولاد کشور در اصفهان انجام میشود و وجود کارخانه ذوبآهن به عنوان اولین تولیدکننده فولاد کشور و فولاد مبارکه به عنوان بزرگترین واحد فولادی ایران باعث شده است تا اصفهان مهد فولاد کشور باشد.
رییس انجمن فولاد ایران ادامه داد: با بررسی هر صنعت فولادی که در کشور راه اندازی شده است، متوجه می شویم که از نیروهای متخصص فولاد مبارکه یا ذوبآهن در آنها استفاده شده است و صنعت فولاد این استان متخصصان بسیاری را در این حوزه تربیت کرده و از این رو اصفهان ظرفیت برگزاری همایشهای تخصصی بیشتری را در سطوح ملی و بینالمللی این حوزه داراست.
سبحانی در ادامه با اشاره به این نکته که تولید فولاد امارات متحده عربی یک دهم ایران است، گفت: با این وجود، هر سال حدود هشت همایش بین المللی در زمینه فولاد در امارات عربی متحده برگزار میشود و این در حالیست که تعداد همایش های حوزه فولاد در کشور ما متناسب با میزان تولیدمان نیست و اصفهان از بیشترین حق و ظرفیت برای برگزاری همایشهای فولادی برخوردار است.
رئیس شورای راهبردی همایش «توسعه متوازن و پایدار صنعت آهن و فولاد ایران» ادامه داد: اصفهان بعنوان مهد و پایتخت فولاد ایران میتواند بهترین و بیشترین همایشها و نمایشگاهها را در این حوزه برگزار کند و در همین راستا شورای راهبردی همایش توسعه متوازن و پایدار صنعت آهن و فولاد در این حوزه صنعتی شکل گرفت که دبیرخانه آن، کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان و اعضای آن مدیران عامل شرکتهای فولادی اصفهان هستند.
همایش «توسعه متوازن و پایدار صنعت آهن و فولاد ایران» چهارشنبه هفته آینده در اتاق بازرگانی اصفهان، با چهار پنل تخصصی شامل سیاستگذاری و نظام حکمرانی، نقش تأمین پایدار مواد اولیه، تولید و تجارت و چالشهای زیرساخت و انرژی، نقش ارتقا تکنولوژی و هوشمندسازی در صنایع برگزار میشود.
آدرس غلط ندهید، فولاد مقصر وضعیت کنونی اصفهان نیست
در خلال صحبت های سبحانی و سایر سخنرانان این نشست، همان طور که اشاره شد، بارها مساله بی آبی، فرونشست و آلودگی هوای اصفهان به میان آمد. به موازات آن، نام «هندوانه» زیاد مطرح شد! سخنرانان، هندوانه را مثال زدند که آب بَر است و به وفور در اصفهان کاشت می شود اما کسی به آن توجه نمی کند اما همه چشم به فولاد و
ذوب آهن دوخته اند! سبحانی در این باره گفت که بیش از ۹۰ درصد آب مصرفی در اصفهان به بخش کشاورزی اختصاص دارد و تنها حدود ۵ درصد مسکونی و ۵ درصد هم کل صنعت ایران از آب استفاده می کند و وقتی به اصفهان برسد، نقش صنایع در آب مصرفی بسیار ناچیز می شود اما عده ای سالهاست آدرس غلط به مردم می دهند و می خواهند صنایع را مقصر معرفی کنند.
سبحانی تاکید کرد که صنایع اصلا آب بر نیستند. این را مقایسه کنید با کاشت یک کیلو هندوانه که بیش از ۱۰۰ لیتر آب می خواهد.
در این بخش از نشست، از رسانه ها خواسته شد که بیشتر به این مساله بپردازند که چرا بخش کشاورزی نقد نمی شود و کسی نمی گوید چه دلیلی دارد که در اصفهانی که آب ندارد، همچنان برنج، هندوانه و خربزه کاشت می شود؟
رسانه ها البته به این موضوع هم بارها پرداخته اند اما خب مسئولان جهاد کشاورزی هم نظر خودشان را دارند. مثلا مدیرکل دفتر امور سبزی ها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی که پیش از این گفته بود: «آب مصرفی برای تولید هندوانه در بسیاری از موارد شور و لب شور است که قابلیت مصرف در شرب و حتی در صنعت را نیز بدون تصفیه ندارد، بنابراین هندوانه بسیار کمتر از سایر محصولات کشاورزی و میوهها آب مصرف میکند.» این مقام مسئول همچنین اشاره کرده بود که میزان آب مصرفی به ازای تولید یک کیلوگرم هندوانه حدود ۲۰۰ لیتر است.
سال ۹۸ مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان هم گفته بود که «برخی اخبار به گونه ای منتشر می شود که هندوانه را محصولی پر آببَر معرفی می کنند در حالی که کشاورزان اصفهانی خربزه، هندوانه و گوجه را با سیستمهای آبیاری میکرو به روش های تیپ و مالچ پلاستیکی کشت می کنند و آب مصرفی نیز در هر هکتار شش هزار مترمکعب است.»
و خلاصه جهاد کشاورزی هم می گوید تقصیر ما و هندوانه کاران نیست که اصفهان دچار بی آبی شده و هندوانه خیلی هم آب بَر نیست!
سبحانی اما می گوید هندوانه را مقایسه کنید با فولاد. به ازای هر کیلوگرم فولاد که تولید می شود تنها ۲ لیتر آب مصرف می شود. ضمن اینکه نمی توان هیچ کالایی را پیدا کرد که با ۲ لیتر آب این همه ارزآوری و اشتغالزایی هم داشته باشد. و دلیل بعدی بر برائت فولاد و ذوب از مقصر بودن، به گفته رییس انجمن فولاد ایران این است که الان رودخانه خشک است و آب ندارد اما فولادمبارکه و ذوب آهن همچنان به فعالیت خود حتی بدون آبِ زاینده رود هم ادامه می دهند.
سبحانی به موضوع سرمایهگذاری صنعت فولاد در عرصه بازچرخانی آب هم اشاره کرد و گفت که فولاد توانسته از این راه، کمترین برداشت از آبها غیرپساب را داشته باشد و برای ۱۴ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز فعلی صنعت فولاد هم تنها از پساب آب شهرهای پیرامون استفاده شده است. از سویی دیگر فولاد مبارکه بودجه انتقال ۷۰ میلیون مترمکعب آب دریا را به اصفهان را تأمین کرده که با اجرای گام(فاز) دوم آن میزان آب انتقالی از دریای عمان به اصفهان به ۲۰۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید و البته در سالهای دور، قسمتی از هزینه سد تونل کوهرنگ سه را نیز تقبل کرده بود تا بلکه بهانه ها از سمت سیبل فولادمبارکه به سمت و سوی واقعی برگردد!
بخش کشاورزی مقصر است اما انداخته اند گردن فولاد!
محمد ابکا، مدیرعامل شرکت پرشیا فلز اسپادانا و عضو شورای راهبردی این همایش هم بر آن صحه گذاشت و گفت که خود مسئولان می گویند چاه هایی که برای کشاورزی و تولید هندوانه و امثالهم زدند، مشکل ساز شده ولی حالا گردن فولاد انداخته اند!
ابکا همچنین تاکید کرد که فولادمبارکه تنها شرکتی بوده که توانست به آنچه در سند چشم انداز بیست ساله که سال ۹۳ طراحی و ابلاغ شد، آمده بود جامه عمل بپوشاند و به اهداف تعیین شده برسد.
از «اصفهان ستیزی» ضربه می خوریم
در بخش دیگری از این همایش نیز حمیدرضا امیدان بهعنوان دبیرکل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان با انتقاد از آنچه «اصفهان ستیزی» می نامد گفت که اصفهان نه تنها برخوردار نیست بلکه محروم یا حداقل «مظلوم» است. دومین مالیات دهنده بزرگ کشور است اما تنها ۴ درصد از پولی که میدهد دریافت می کند. آن چه می دهد و آنچه می گیرد، اصلا با منطق سازگار نیست و مشکل اینجاست که در حکمرانی آب مشکل داریم و با چالش بزرگی با نام اصفهان ستیزی هم دست و پنجه نرم می کنیم.
پریا پارسادوست