یک متخصص داخلی گفت: ید و سلنیوم بهعنوان دو عنصر حیاتی در ساخت هورمونهای تیروئید، نقش کلیدی در حفظ سلامت این غده ایفا میکنند و نادیده گرفتن این دو عنصر در رژیم غذایی میتواند عواقب جدی برای سلامت تیروئید به همراه داشته باشد.
غده تیروئید که در قسمت جلوی گردن قرار دارد یکی از مهمترین بخشهای سیستم غدد و متابولیسم است که هورمونهایی را وارد جریان خون کرده و از این طریق در تنظیم عملکرد بسیاری از سیستمهای بدن نقش دارد. اما زمانی که میزان تولید و ترشح هورمونها کاهش یا افزایش پیدا کند، بدن دچار چالش شده و علائم آن بهمرور مشخص شده و زمینهساز بیماریهای مختلف میشود.
زهرا استاد علیپور در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: میزان نیاز روزانه ید برای یک فرد بالغ حدود ۱۵۰ میکروگرم است در حالی که زنان باردار به حدود ۲۵۰ میکروگرم ید نیاز دارند و کمبود یُد میتواند منجر به بروز مشکلات جدی مانند گواتر و کمکاری تیروئید میشود.
وی با اشاره به منابع غذایی غنی از ید، افزود: غذاهای دریایی، تخممرغ، لبنیات و نمک یددار تصفیهشده از جمله منابع اصلی ید هستند، اما نمکهای غیر تصفیهشده ممکن است حاوی ناخالصیهای مضر باشند.
این متخصص داخلی، تصریح کرد: عنصر سلنیوم، در غذاهایی مانند گوشت، جگر و غذاهای دریایی یافت میشود و کمبود آن میتواند مشکلات تیروئیدی را به همراه داشته باشد.
وی درباره اهمیت نگهداری مواد غذایی، تصریح کرد: عنصر «یُد» به نور و حرارت حساس است، بنابراین نمکهای یُددار باید در مکانهای تاریک و دور از نور مستقیم نگهداری شود. همچنین، بهتر است نمک در پایان پخت به غذا اضافه شود.
استاد علیپور، تأکید کرد: به شهروندان سفارش میکنیم که در صورت مشاهده علائم کمکاری تیروئید مانند خستگی مفرط، افزایش وزن و تغییرات در خلقوخو، به پزشک مراجعه کنند و از رژیم غذایی مناسب و غنی از ید و سلنیوم استفاده کنند و با انتخابهای غذایی هوشمندانه، سلامت خود را تضمین کنند.