شهردار ورزنه گفت: لازم است نگاه سنتی در حوزه مدیریت شهری و در حوزه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نسبت به این بافتهای عوض شود؛ نیازمند نگاه جدید در ارتباط با موضوع بازآفرینی شهری هستیم و نگاههای تک بعدی نمیتواند این فضاها را تلطیف کند.
حامد اخگر در اصفهان با اشاره به اهمیت برگزاری نخستین اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران، اظهار کرد: در تجارب امروز دنیا وجود چنین مجمعهایی در قالب عناوین مختلف یک موضوع بسیار مشخص و شناخته شده است و نخستین موضوعی که این مجامع دارند، شناسایی ظرفیتهای هر شهر برای شهرهای پیرامونی و استفاده از تجارب عملکردی با موضوع ساماندهی، سازماندهی و مرمت بافتهای تاریخی و بازآفرینی که به صورت کلی دغدغه همه مدیران شهری است.
وی افزود: اهمیت تشکیل این مجمعها از بعد دیگر هدفی است که این مجامع پیگیر است و رفع موضوعات ساماندهی بافتهای تاریخی و بافتهای با ارزش به عنوان یک میراث ارزشمند و یک میراث ملموس و در عین حال ناملموس به واسطه عملکرد این فضاها میتواند مورد توجه باشد.
شهردار ورزنه با اشاره به موضوع ارتباط میان شهرداریها با وزارت میراثفرهنگی، تصریح کرد: در شهرداریها به طور ذاتی، بعد برنامه چهارم موضوع بافتهای تاریخی مورد توجه است و قبل از آن هم مورد توجه شهرداریها بوده است، حتی کم کاریهای وزارت میراث فرهنگی را شهرداریها جبران کردهاند.
اخگر ادامه داد: بسیاری از این موضوعات را در شهرهای مختلف داشتهایم که باید به سمت حوزههای عملکردی و همپوشانی این دو سازمان و نهاد باشیم، چراکه هدف مشترک است و با یک موضوع جدید یعنی استفاده عملکردی از این فضاها برای افزایش عملکرد آنها، مواجه هستیم.
وی تاکید کرد: با موضوعی با عنوان فرسودگی نسلی و مطلق بافتهای تاریخی روبهرو هستیم که اگر عملکرد فضاهای تاریخی شهری ما مورد استفاده و یا بازآفرینی نشود دچار فرسودگی مطلق خواهد شد؛ بنابراین شهرداریها به عنوان یک بازوی تأثیرگذار در بازآفرینی، مرمت و ساماندهی از یک طرف و افزایش عملکرد این فضاها از سوی دیگر میتوانند در این فضا نقش مؤثری داشته باشند تا به عنوان یک کاتالیزور در حوزه مدیریت فضاهای تاریخی شهری با همراهی میراث فرهنگی منجر به یک اتفاق خوب شوند.
شهردار ورزنه تصریح کرد: باید نگاه سنتی چه در حوزه مدیریت شهری و چه در حوزه وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نسبت به این بافتها تغییر کند و نیازمند نگاه جدید در ارتباط با موضوع بازآفرینی شهری هستیم، نگاههای تک بعدی نمیتواند این فضاها را تلطیف و عملکرد را در این فضاها ایجاد کند و فرسودگی مطلق را از بین ببرد.
اخگر با بیان اینکه باید فصل جدیدی از نگاه در حوزه وزارت میراثفرهنگی و مدیریت شهری با موضوع بافتهای تاریخی باز شود، گفت: اهمیت این موضوع در این است که این میراث کهن باید برای نسلهای آینده مورد بهره برداری و استفاده قرار گیرد.
اخگر عنوان کرد: توسعه پایدار شهری تنها با موضوع محیط زیست نیست بلکه توسعه پایدار شهری در ابعاد مختلفی است که یکی از آن ابعاد نگاه به نسلهای آینده و میراث فرهنگی است و ما میراثفرهنگی بسیار ارزشمندی در نقاط مختلف ایران به ویژه استان اصفهان و شهر ورزنه داریم.
وی با اشاره به آثار تاریخی شهرستان ورزنه تصریح کرد: میراث بسیار ارزشمند در شهرستان ورزنه شامل قلعه قورتان، پل تاریخی استاد صیف ورزنه که آخرین پل در رودخانه زایندهرود است، مسجد جامع ورزنه، خانه میرمیران، مکتب ابوالخیر قلعه قورتان و قلعه طهمورساد میشود و در جای جای مختلف استان اصفهان و کشور این فضاها را داریم که نگاه جدید وزارت میراث فرهنگی و مدیریت شهری شهرداریها میتواند این فضاها را در حوزه عملکردی تلطیف کند.
شهردار ورزنه خاطرنشان کرد: تلاش کردهایم در شهر ورزنه فضاهای تاریخیمان از سکنه خالی نشود و عملکردشان را حفظ کنند، شهرداری نیز توانست نقش خودش را انجام دهد و هم مردم ورزنه فضاها را در قالب بومگردیها و مرمت خانههای قدیمی و ارزشمند، مورد باز استفاده قرار دادند.
اخگر ادامه داد: این انعطافپذیری و راهبرد توانست فصل جدیدی را در حوزه مدیریت شهری باز کند که میتواند به عنوان یک سرفصل جدید عملکردی مورد توجه قرار گیرد.