«امسال حدود ۹۲هزار تن انار در استان اصفهان برداشت میشود. اگر بخواهیم با مقدار برداشت انار در سال گذشته مقایسه کنیم، باید گفت که در حدود همین ۹۲هزار تن بود.»
این بخشی از صحبتهای گفتهشده در گزارش کنونی با موضوع کشاورزی انار و خاصیت آن محسوب میشود. انار از کهنترین درختان خاک ایران است. سدههای متمادی است که بخشی از دنیای کشتوکار ایرانیان به این میوه اختصاص دارد و در سفرههای روزانه و مناسبتی خانوادهها نیز جایگاه ویژهای یافته است. هماکنون کشاورزان اصفهانی در حال برداشت این میوهاند و در ردیف میوههای پاییزی نیز در بازارهای میوه و ترهبار دادوستد میشود. گزارش پیشرو درنگی در وضعیت انار استان اصفهان در پاییز ۱۴۰۳ به روایت جهاد کشاورزی و نگاهی به این میوه از منظر علم تغذیه است.
در حال مبارزه با کرم گلوگاه انار هستیم
مهرداد مرادمند، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان اظهار کرد: حدود ۸۷۰۰ هکتار زمین در استان اصفهان انار کشت شده است. بیشترین کشت انار استان نیز به شهرستانهای شهرضا، نطنز، نجفآباد و اردستان اختصاص دارد.
او ادامه داد: کیفیت انار اصفهان، خصوصاً شهرضا، زبانزد است و اغلب در اصفهان مصرف و به چند استان مجاور نیز فرستاده میشود. انار اصفهان جنبه صادراتی به خارج از کشور ندارد. البته انار دیگر شهرهای ایران را نیز میتوان در بازار میوۀ اصفهان پیدا کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با نظر به انار اصفهان افزود: انار آفتی معروف به نام کرم گلوگاه دارد که متأسفانه گاهی برای کشاورزان اسباب مشکلات میشود. این آفت بسیار مقام و در چندین نوبت ممکن است، شیوع پیدا کند.
مرادمند با تأکید بر اینکه تاکنون اقدامات مؤثری برای مقابله با کرم گلوگاه صورت گرفته است، بیان کرد: برنامههای جهاد کشاورزی برای مبارزه با کرم گلوگاه در مراحل پایانی است و امیدواریم که بهطور کامل با آن مقابله شود. البته اقدامات فعلی در کاهش شیوع کرم گلوگاه تأثیرات مفیدی داشته است، اما برای از بین بردن این معضل همچنان به زمان نیازمندیم.
او با اشاره به میزان برداشت میوه انار در سطح اصفهان تصریح کرد: برآورد ما این است که امسال حدود ۹۲هزار تن انار در استان اصفهان برداشت شود. اگر بخواهیم با مقدار برداشت انار در سال گذشته مقایسه کنیم، باید گفت که در حدود همین ۹۲هزار تن بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با نظر به جشنوارههای انار یادآور شد: در روستایی مانند امامزاده شاهسید علیاکبر(ع) شهرضا که جشنوارۀ انار برگزار میشود، اغلب جنبه مردمی و با گردشگری کشاورزی پیوند دارد. چنین جشنوارههایی فرصتی ارزشمند برای شناخت انار منطقه و عرضۀ مستقیم این میوه است.
آنتیاکسیدان انار برای مقابله با بیماریها مفید است
سیدمرتضی صفوی، عضو هیئتعلمی گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: انار که در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژهای دارد، از نظر علمی نیز خواص بیشماری میتوان برای آن برشمرد. این میوه کالری و چربی کمی دارد. درعوض، مقدار قابلتوجهی ویتامین و انواع مواد معدنی و فیبر در آن میتوان یافت. مهمترین خاصیت انار آنتیاکسیدانبودنش است.
او با نظر به آنتیاکسیدانها توضیح داد: آنتیاکسیدانها از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد حفاظت میکنند. همچنین آنتیاکسیدانها بر بهبود و سلامت قلب، مجاری ادرار، افزایش استقامت عضلهها اثر میگذارند. بهطورکلی، مصرف آنتیاکسیدانها روش خوبی برای جلوگیری از ابتلا به بیماریها است.
استادتمام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به مواد مغذی انار ادامه داد: هر ۱۰۰ گرم انار ۲۳۴ گرم کالری دارد، بنابراین غذایی نیست که کالری آن خیلی زیاد باشد. در همین ۱۰۰ گرم، حدود ۴.۷ دهم گرم پروتئین، ۳.۳ دهم چربی، ۵۲ گرم کربوهیدارت و ۱۱.۳۰ دهم گرم فیبر وجود دارد.
عضو هیئتعلمی گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: ۳۲ درصد یا یکسوم نیاز روزانه فرد به ویتامین سی (c) از طریق مصرف ۱۰۰ گرم انار تأمین میشود. همچنین هشت درصد فیبر و فسفر و منزیم و ۱۳درصد پتاسیم روزانه بدن از طریق ۱۰۰ گرم انار به دست میآید.
انار ضد سرطان و مانع رشد تومور است
صفوی یادآور شد: باید در نظر داشت که آبانار به اندازۀ خود انار از فیبر یا ویتامین سی (c) برخوردار نیست، البته سایر خواص آن را دارد. هرچند باید تحقیقات بیشتری راجعبه آبانار انجام شود. انار ترکیبات فولیکوفر دارد. ازجملۀ این ترکیبات فولیکالاجین، آنتوسیانین و تانَنهای قابل هیدرولیز هستند.
عضو هیئتعلمی گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با نظر به خواص انار یادآور شد: انار میتواند از ایجاد التهاب در بدن جلوگیری کند، التهاب مزمن بر ابتلا به خیلی از بیماریها، مانند امراض قلبی، دیابت نوع۲ و سرطانها تأثیرگذار است. بنابراین، عمدهترین خاصیت و ویژگی ممتاز انار پیشگیری از التهاب است.
صفوی با نظر به خاصیت ضدسرطانی انار تصریح کرد: بر اساس مطالعات مختلف، در مراحل اولیۀ سرطان، انار به کاهش رشد تومور کمک میکند. مخصوصاً بر روی سرطان کبد مطالعه و این خاصیت آن تأیید شده است. عصارۀ انار را نیز برای درمان سرطان مفید دانستهاند.
او با تأمل بر تأثیر انار در بهبود بیماریهای قلبی اضافه کرد: تحقیقی بر روی بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی انجام شد. بر اساس این تحقیق نوشیدن آبانار دفعات و شدت درد قفسۀ سینه و نشانگرهای زیستی خاصی را که نمایانگر اثر محافظتی بر سلامت قلب هستند، کاهش میدهد. این میوه بر فشار خون نیز تأثیر مثبتی میگذارد. در مطالعهای دیگر مشخص شد که خواص انار بر جلوگیری از سنگ کلیه مؤثر است، یعنی خوردن آن به کسانی که کلیه سنگساز دارند، توصیه میشود.
جلوگیری از بدبویی و پوسیدگی دهان و دندان با انار
استادتمام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه انار خاصیت ضدمیکروبی دارد، توضیح داد: این خاصیت باعث میشود که بدن در برابر میکروارگانیسمهای مضر قوی باشد. طبق برخی تحقیقات آزمایشگاهی ثابت شد که انار میتواند بر افزایش باکتریهای مفید روده اثر بگذارد و احتمالاً خاصیت پروبیوتیک دارد. همچنین باعث جلوگیری از رشد میکروبهایی میشود که دهان و دندان را بدبو و پوسیده میکنند.
عضو هیئتعلمی گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با نظر به دیگر خاصیتهای این میوۀ سرخرنگ افزود: انار سبب بهبود حافظه میشود. بر تقویت مغز و جلوگیری از پارکینسون و آلزایمر هم تأثیر میگذارد. حتی اشتها را کنترل میکند و میتواند برای افرادی که قصد لاغری دارند، مفید باشد. با خوردن انار هضم غذا نیز آسان میشود.
صفوی با نظر به دیگر خاصیتها و آثار مثبت انار توضیح داد: درد و ورم مفاصل نیز با انار بهبود پیدا میکند. حتی انار استقامت بدن را افزایش میدهد و بر اساس یک تحقیق مشخص شد که عصارۀ این میوه باعث میشود بدن دیرتر احساس خستگی کند. آزمایش اخیر بر روی دوچرخهسواران حرفهای انجام شده بود. انار بر تقویت پوست و مو نیز اثرگذار است.
او با اشاره به اینکه در فصل انار به سر میبریم، گفت: توصیه میشود که دوستداران انار از این میوه که به میوۀ بهشتی معروف است، نوش جان کنند. این میوه حساسیتزا نیست و به گروه خاصی توصیه نمیشود که از مصرف آن خودداری کند. اما نباید در خوردن آن زیادهروی کرد، زیرا ممکن است موجب اختلال در دستگاه گوارش و اسهال فرد شود. انار به میوۀ بیضرر شهرت دارد، اما هنوز هم دنیای علم به تحقیق بیشتر و شناخت دیگر ابعاد آن نیازمند است.